Άνεργοι - Δημόσιοι υπάλληλοι - Ιδιώτες - Ιδιωτικοί υπάλληλοι - Συμβασιούχοι - Υποαπασχολούμενοι

Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014

Καλύτερη Τροφή - Λιγότερα Απόβλητα. Δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΕΣΔΑΚ

Ενημερωτικό Σημείωμα
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΡΟΦΗ – ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
Δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΕΣΔΑΚ με την επιστημονική υποστήριξη του ΤΕΙ Κρήτης- Τμήμα Διατροφής-Διαιτολογίας

Ο ΕΣΔΑΚ με την επιστημονική υποστήριξη του ΤΕΙ Κρήτης – Τμήμα Διατροφής-Διαιτολογίας οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει στόχο την βελτίωση της ποιότητας διατροφής παράλληλα με την πρόληψη των αποβλήτων τροφίμων.
Σκοπός του προγράμματος είναι να μεταδοθεί στους πολίτες γνώση και τεχνογνωσία για την διαχείριση των τροφίμων από την αγορά μέχρι την κατανάλωση έτσι, ώστε αυτά να καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες, να διατηρούνται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και ποιότητα μέχρι την κατανάλωση και γενικότερα να αξιοποιούνται όσο καλύτερα γίνεται, χωρίς απώλειες και απόβλητα που μπορούμε να προλάβουμε. 
Η εκπαίδευση περιλαμβάνει θεωρητικό και εργαστηριακό μέρος και θα υλοποιηθεί στο αγρόκτημα  του ΤΕΙ στον Εσταυρωμένο Ηρακλείου.  Θα γίνουν 2 τμήματα, μιας ημέρας το καθένα, στις εξής ημερομηνίες: Σάββατο 5 Απριλίου, 10.00 – 15.00 και Δευτέρα 7 Απριλίου, 17.00 – 22.00. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν προτίμηση για συγκεκριμένη ημερομηνία.
Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχών στα τηλέφωνα 2810-361625, 2810-361617 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση esdak@otenet.gr. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Το σεμινάριο διοργανώνεται στα πλαίσια της Δράσης 2: «Πρόληψη αποβλήτων τροφίμων» του προγράμματος LIFE10 ENV/GR/622 «Ανάπτυξη και επίδειξη ενός εργαλείου υποστήριξης της πρόληψης αποβλήτων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση - WASP Tool» με επικεφαλής συντονιστή  το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Έχει πιλοτικό χαρακτήρα και προσφέρεται δωρεάν στους ενδιαφερόμενους με μοναδική υποχρέωση να βοηθήσουν την ερευνητική προσπάθεια με την συμπλήρωση ερωτηματολογίου καταγραφής των αποβλήτων τους πριν και μετά την παρακολούθηση του προγράμματος. Τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση του ίδιου του εκπαιδευτικού προγράμματος και για τον σχεδιασμό περαιτέρω δράσεων σχετικά με την πρόληψη των αποβλήτων τροφίμων, ενώ οι καταρτιζόμενοι θα αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις για τον ορθό χειρισμό των τροφίμων στην καθημερινή πράξη.
Ακούγεται παράλογο στις μέρες μας, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι παγκοσμίως πετιούνται περί τα 2 δισ. τόνοι τροφίμων, δηλαδή 30-50% της παγκόσμιας παραγωγής. Σε μια εποχή που οι άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα, το να υπάρχουν απόβλητα τροφίμων δεν είναι μόνο κοινωνικά απαράδεκτο, αλλά δημιουργεί και τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα που καλούμαστε να διαχειριστούμε. Ταυτόχρονα αποτελεί οικονομική σπατάλη και παραπέμπει σε ανορθολογικό τρόπο εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων.
Τα νοικοκυριά παράγουν το 50% του συνόλου των τροφικών αποβλήτων, ενώ εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 60% εξ αυτών δεν ανήκουν πραγματικά στα σκουπίδια. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτά αφορά ευπαθή τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά, αλλά και τρόφιμα που έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και μάλλον πετάγονται από λάθος κατανόηση της σήμανσης λήξης. Τα αίτια για την ύπαρξη των αποβλήτων τροφίμων στα νοικοκυριά παραπέμπουν στην έλλειψη πληροφόρησης και γνώσης σχετικά με τη σωστή διαχείριση των τροφίμων.
Ο ΕΣΔΑΚ εκτιμά ότι η  εκπαιδευτική δράση που εγκαινιάζεται θα συμβάλει στην πρόληψη των αποβλήτων τροφίμων, άρα στην μείωση των αποβλήτων γενικότερα και στην προστασία των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Ενότητα 1:  Αγοράζω με κριτήρια
Επικεντρωνόμαστε στα κριτήρια ποιότητας των τροφίμων και διευκρινίζουμε ονομασίες και τύπους αυτών, όπως προϊόντα light, ολικής άλεσης, χυμός, νέκταρ, γιαούρτι, επιδόρπιο γιαούρτης, γάλα φρέσκο, γάλα υψηλής παστερίωσης κλπ.
Διευκρινίζουμε ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχουν σχέση με την υγεία, το πολιτιστικό υπόβαθρο, τις πρώτες ύλες και την τεχνολογία παραγωγής (π.χ. μεταλλαγμένα, Ε, γραβιέρα, μυζήθρα κ.λπ.).
Διευκρινίζουμε τη σήμανση λήξης των τροφίμων σε σχέση με την πραγματική διάρκεια ζωής.
Ενότητα 2:  Διατηρώ - Συντηρώ με γνώση
Επικεντρωνόμαστε σε τεχνικές συντήρησης και εξυγίανσης για τις κύριες ομάδες τροφίμων (Λαχανικά και φρούτα, Γαλακτοκομικά , Κρέατα & κρεατοσκευάσματα, Προψυγμένα- κατεψυγμένα, Μαγειρεμένα φαγητά)   με σκοπό την ασφαλή διατροφή και πρόληψη των αποβλήτων.

Ενότητα 3: Μαγειρεύω με τεχνική και ασφάλεια
Αναφερόμαστε στους σκοπούς του μαγειρέματος (διατροφική σύνθεση, εξυγίανση, συντήρηση) και στις τεχνικές μαγειρέματος (βρασμός, φούρνος, χύτρα ταχύτητας, φούρνος μικροκυμάτων κ.λπ.) με τα αποτελέσματά τους ως προς τους ανωτέρω σκοπούς.
Βαρύτητα δίνουμε στην εξυγίανση με στόχο την ασφάλεια στην κατανάλωση περισσευμάτων.

Ενότητα 4: Καταναλώνω – Δεν σπαταλώ – Προστατεύω το περιβάλλον
Επικεντρωνόμαστε στον προγραμματισμό των μερίδων σε σχέση με τις διατροφικές ανάγκες  και στη διαχείριση των περισσευμάτων (αναθέρμανση, κατάψυξη, αξιοποίηση σε νέα συνταγή, συσκευασία, προσφορά) με σκοπό την πρόληψη αποβλήτων τροφίμων.
Αναφερόμαστε στη σωστή χρήση του ψυγείου και της κατάψυξης καθώς και στα χαρακτηριστικά και τη διαχείριση των υλικών συσκευασίας που είναι κατάλληλα για τρόφιμα.
 

Αρχεία

Πηγή: https://www.heraklion.gr/ourplace/general-statements/hmerologio-trofimwn-11032014.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου