Άνεργοι - Δημόσιοι υπάλληλοι - Ιδιώτες - Ιδιωτικοί υπάλληλοι - Συμβασιούχοι - Υποαπασχολούμενοι

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

ΠΟΓΕΔΥ - Δελτίο τύπου - ενημέρωση για τη νέα ΚΑΠ

ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 26/6/2013 ενημέρωση στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα σχετικά με την πολιτική συμφωνία ανάμεσα σε Επιτροπή, Κοινοβούλιο και Συμβούλιο για την Κοινή Γεωργική Πολιτική της περιόδου 2014-2020. Στην ενημέρωση από την ΠΟΓΕΔΥ παρέστη το μέλος του Δ.Σ. Σωτ. Λαμπρόπουλος.

Από την ενημέρωση φάνηκε ότι η ΚΑΠ την ερχόμενη περίοδο θα κινηθεί σε όσα είχαν μέχρι τώρα συζητηθεί. Συγκεκριμένα θα υπάρξει αναλογική μείωση του μέρους του προϋπολογισμού που κατευθύνεται στα παλαιά μέλη προς όφελος των νέων μελών με στόχο καμία περιοχή να μην λαμβάνει κάτω από το 75% του κοινοτικού μέσου όρου. Για την χώρα μας αυτό μεταφράζεται σε μείωση περίπου 8% των συνολικών χρηματοδοτήσεων. Ειδικά για τους νέους αγρότες η συνδεδεμένη ενίσχυση θα είναι κατά 25% μεγαλύτερη για τα πρώτα πέντε χρόνια εγκατάστασης. Θα συνεχίσει να υπάρχει δυνατότητα συνδεδεμένων ενισχύσεων για καλλιέργειες που θα καθοριστούν με εθνικές αποφάσεις και ιδιαίτερα για τα πρωτεϊνούχα φυτά που κατευθύνονται ανάμεσα στα άλλα στην κτηνοτροφία. Όσον αφορά στην ζάχαρη θα υπάρξει τερματισμός των ποσοστώσεων ενώ για τα οινάμπελα θα υπάρξει πρόνοια για νέες άδειες κατά έτος σε ποσοστό ίσο με το 1% των υπαρχουσών για κάθε κράτος εκτάσεων.

Όσον αφορά στο πρασίνισμα αυτό θα συνδέεται με το 30% των άμεσων ενισχύσεων ενώ συνεχίζεται η εφαρμογή της πολλαπλής συμμόρφωσης. Στο πρασίνισμα θα περιλαμβάνονται (3) πρακτικές και συγκεκριμένα: α) διαφοροποίηση των καλλιεργειών ανάλογα με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, β) διατήρηση μόνιμων βοσκοτόπων και γ) διατήρηση του 5%, και στη συνέχεια του 7%, περιοχών οικολογικής εστίασης (π.χ. ακαλλιέργητες λωρίδες κ.α.) τα οποία όμως δεν αφορούν στις δενδρώδεις καλλιέργειες. Το πρασίνισμα θα αφορά εκμεταλλεύσεις πάνω από 150 στρέμματα και είναι ερωτηματικό τι θα συμβεί με τις μικρότερες.

Τέλος θα προχωρήσει η περιφεριοποίηση των ενισχύσεων η οποία τα επόμενα χρόνια θα οδηγήσει σε πλήρη κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων με σκοπό κανένας ενεργός αγρότης να μην λαμβάνει κάτω από το 60% του εθνικού μέσου όρου των ενισχύσεων τα επόμενα χρόνια. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την Ελληνική Κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. 

Το βάρος τώρα πέφτει στις εθνικές αποφάσεις και η ΠΟΓΕΔΥ καλεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αλλά και την κυβέρνηση να προχωρήσουν άμεσα σε διάλογο προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι δυσλειτουργίες, οι σκοπιμότητες κοντόφθαλμων πρακτικών και πολιτικών της προηγούμενης περιόδου, οι οποίες οδήγησαν τον πρωτογενή τομέα στην απαξίωση, στην εγκατάλειψη της υπαίθρου και τους αγρότες εισπράκτορες επιδοτήσεων μακριά από την παραγωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου