Άνεργοι - Δημόσιοι υπάλληλοι - Ιδιώτες - Ιδιωτικοί υπάλληλοι - Συμβασιούχοι - Υποαπασχολούμενοι

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Δελτίο Τύπου ΠΟΓΕΔΥ για αλλαγές στο ασφαλιστικό

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
(ΠΟΓΕΔΥ)

Αθήνα 20-10-2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την ουσιαστική κατάργηση κάθε έννοιας Κοινωνικής Ασφάλισης, τη μετεξέλιξη του συστήματος από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό με συνέπεια την ακραία και βίαιη φτωχοποίηση παλαιών και νέων συνταξιούχων, προβλέπει το πόρισμα της Επιτροπής για το Ασφαλιστικό.

Στο πόρισμα υιοθετείται η προώθηση του ατομικού κεφαλαιοποιητικού συστήματος, με πλήρη ανταποδοτικότητα μεταξύ εισφορών και παροχών, η θεσμοθέτηση της αρχής των συγκεκριμένων εισφορών (και αβέβαιων παροχών), η ενοποίηση κύριας, επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ, η αύξηση των χρόνων εργασίας και η χορήγηση εθνικής σύνταξης βάσει εισοδηματικών κριτηρίων. Σύμφωνα με το πόρισμα το τελικό ποσό της σύνταξης θα διαμορφώνεται με βάση το προσδόκιμο ζωής και το συνολικό αριθμό ετών ασφάλισης του εργαζόμενου. Προτείνεται, ακόμα, ο επανυπολογισμός των συντάξεων που δίνονται σήμερα, με βάση τα δεδομένα του νέου συστήματος με αδιευκρίνιστο ποσοστό αναπλήρωσης.

Το περιεχόμενο του πορίσματος και η αποκάλυψη του υπουργού Εργασίας ότι αυτό θα αποτελέσει βάση συζήτησης αποτελεί την απόλυτη παραδοχή από πλευράς κυβέρνησης ότι αποδέχεται ως αναπότρεπτους τους παράγοντες που διαβρώνουν τη βάση χρηματοδότησης της Κοινωνικής Ασφάλισης στην Ελλάδα

Ποια είναι η αλήθεια;

Η χρόνια υφαρπαγή των αποθεματικών τους από το Κράτος και η χρήση τους για την κάλυψη κρατικών εισοδηματικών ή κοινωνικών πολιτικών χωρίς την ανάλογη κρατική ενίσχυσή τους, η εμπλοκή των αποθεματικών τους στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων και στο Χρηματιστήριο, οι συνέπειες των Μνημονίων, οι οποίες συναθροιζόμενες, έχουν στερήσει μέχρι σήμερα (2010-2015) από το Ασφαλιστικό μας Σύστημα επιπλέον πόρους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως επίσης:

1. Το «κούρεμα» («PSI») των αποθεματικών στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά.

2. Η εκτίναξη της ανεργίας σε δυσθεώρητα ύψη.

3. Η ραγδαία μείωση των μισθών.

4. Οι προσωρινές μορφές ευέλικτης απασχόλησης των νέων και τα πεντάμηνα των ΕΣΠΑ.

5. Η δραστική περικοπή της κρατικής επιχορήγησης προς τα Ταμεία.

6. Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

7. Η κατάργηση των κοινωνικών πόρων υπέρ των Ταμείων Επικουρικής Ασφάλισης.

8. Η έκρηξη της ανασφάλιστης και «μαύρης» εργασίας.

Γι’ αυτό σήμερα μπορούμε ανεπιφύλακτα να ισχυριστούμε ότι τα Μνημόνια έδωσαν τη χαριστική βολή στο Συνταξιοδοτικό Σύστημα της χώρας.

Είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση, αντί για το σχεδιασμό ουσιαστικών και αποτελεσματικών πολιτικών για τη βιωσιμότητα του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, έχει υιοθετήσει το ρόλο του «υπεργολάβου» της διαχείρισης και της αναδιανομής της φτώχειας, αναλαμβάνοντας επιπρόσθετα την ιστορική ευθύνη απέναντι στα εκατομμύρια των σημερινών εργαζόμενων και των συνταξιούχων, καθώς και τις μελλοντικές γενιές των εργαζομένων, για τις δραματικές ανατροπές στο χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης στη χώρα μας.

Βέβαια η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει κρατήσει για τον εαυτό της και έναν άλλο ρόλο. Αυτόν του «οδοστρωτήρα» της αγροτικής οικονομίας. Έτσι δεν έφτανε η αυξημένη φορολογία για τους αγρότες, η αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια κλπ., ο αρμόδιος υπουργός για την «αγροτική ανάπτυξη» φρόντισε να ικανοποιήσει ένα ακόμη αίτημα της τρόικας: την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στον οίνο και σε αμπελοοινικά προϊόντα: Έτσι την τελευταία στιγμή κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου έκανε αποδεκτή την τροπολογία των Τσακαλώτου - Αλεξιάδη και η οποία έχει ως αποτέλεσμα αφ ενός την εκχώρηση αρμοδιοτήτων του ΥΠΑΑΤ στο Υπουργείο Οικονομικών και αφ ετέρου την επιβολή ΕΦΚ στο κρασί το ύψος του οποίου θα καθορισθεί εν λευκώ από τον Υπουργό Οικονομικών. Το μόνο όμως σίγουρο είναι ότι ο συγκεκριμένος φόρος θα επιβαρύνει Γεωργούς και Καταναλωτές.
ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ!!!!!

Η πορεία των αγώνων ξεκινά με 24ωρη Πανελλαδική Γενική Απεργία στις 12 Νοεμβρίου 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου