Άνεργοι - Δημόσιοι υπάλληλοι - Ιδιώτες - Ιδιωτικοί υπάλληλοι - Συμβασιούχοι - Υποαπασχολούμενοι

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

ΠΟΓΕΔΥ - Δελτίο Τύπου

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
(ΠΟΓΕΔΥ)
Αθήνα 19-11-2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τις τελευταίες ημέρες όλοι μας γίναμε αποδέκτες των κυβερνητικών δηλώσεων ότι επιτέλους ήλθε η «ανάπτυξη» στη χώρα μας, που τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται από μια πρωτοφανή οικονομική κρίση. Βέβαια την «ανάπτυξη» αυτή δεν την έχει δει κανείς από το 1,5 εκατομμύριο ανέργων ούτε από τους εργαζόμενους σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα ή τους αυτοαπασχολούμενους που τα τελευταία χρόνια είναι μόνιμα θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η μνημονιακή κυβέρνηση. Επειδή όμως γίνεται πάλι συζήτηση για την ανάπτυξη οφείλουμε να επισημάνουμε για πολλοστή φορά αυτό που είναι γενικά παραδεκτό, ότι δηλαδή βασική προϋπόθεση για ανάπτυξη και έξοδο από την κρίση αποτελεί η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα.

Ένας όμως από τους πιο δυναμικούς κλάδους του πρωτογενή τομέα, η κτηνοτροφία, παρουσιάζει σειρά προβλημάτων που το τελευταίο διάστημα εντείνονται. Πολλά από αυτά τα προβλήματα, όπως είναι η μειωμένη καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης, τα προβλήματα της ευλογιάς ή του καταρροϊκού πυρετού που σε ορισμένες περιοχές είναι ιδιαίτερα έντονα αναφέρονται και στο πρόσφατο ψήφισμα των κτηνοτρόφων Αν. Μακεδονίας Θράκης.

Ως γεωτεχνικοί συμφωνούμε με τα δίκαια αιτήματά τους όπως είναι η έγκαιρη και πλήρης καταβολή των ενισχύσεων, η αντιμετώπιση των προβλημάτων των βοσκοτόπων και της υγιεινής του ζωικού τους κεφαλαίου. Εξ’ άλλου διαχρονικά οι θέσεις μας για τα παραπάνω θέματα είναι σταθερές και ταυτόσημες με τις θέσεις των κτηνοτρόφων. Επίσης δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι πριν περίπου ένα χρόνο πήραμε άμεσα θέση για τη περιβόητη μελέτη του ΟΟΣΑ και ιδιαίτερα για το θέμα της επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, της νόθευσης γιαουρτιού και ελαιόλαδου, κλπ. και τις ολέθριες συνέπειες που αυτές οι ρυθμίσεις θα είχαν στην πρωτογενή παραγωγή.

Πρέπει όμως να αναφέρουμε τη δυσαρέσκειά μας στην αναφορά που γίνεται στο συγκεκριμένο ψήφισμα στα στελέχη του ΥΠΑΑΤ. Πιστεύουμε ότι αυτή αναφορά οφείλεται απλά και μόνο στο γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι συγχέουν τα στελέχη του ΥΠΑΑΤ με τους «συμβασιούχους» παρατρεχάμενους των εκάστοτε Υπουργών, που δηλώνουν «ειδικοί» επί παντός θέματος και πολλές φορές παρασύρουν τους Υπουργούς σε λάθος αποφάσεις.

Οι κτηνοτρόφοι πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι οι θέσεις των γεωτεχνικών δεν γίνονται πάντα αποδεκτές από τους Υπουργούς. Πολλές φορές οι θέσεις μας δικαιώνονται εκ των υστέρων και χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της κατηγορίας αποτελεί η θέση μας ότι η αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή θα οδηγήσει στην ερημοποίηση της υπαίθρου, η θέση μας ότι η αποστελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία του ζωικού κεφαλαίου ή ότι η αναβολή που δόθηκε στην εφαρμογή του ΠΔ 107/2014 για τον οργανισμό του ΥΠΑΑΤ θα έχει επιπτώσεις στη λειτουργία του.

Τελειώνοντας θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους κτηνοτρόφους αλλά και όσους ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα γενικότερα, ότι οι γεωτεχνικοί θα είναι πάντα δίπλα τους, και θα αγωνίζονται για την επίλυση των προβλημάτων του πρωτογενή τομέα. Εξ’ άλλου δεν είναι η πρώτη φορά που οι γεωτεχνικοί καλούνται να διορθώσουν τα λάθη και αστοχίες των κατά καιρούς Υπουργών και των συνεργατών τους «μαθητευόμενων μάγων» που έχουν θητεύσει στο ΥΠΑΑΤ.

Βεβαίως επειδή δεν μας αρέσουν οι γενικεύσεις, πρέπει να παραδεχτούμε ότι στις κατά καιρούς πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΑΑΤ, υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις που αντιλαμβάνονται πλήρως το μέγεθος των προβλημάτων και αγωνίζονται για την επίλυσή τους. Και αυτό είναι άρρηκτα συνδεμένο με τη βαθειά γνώση του αντικειμένου που τους χαρακτηρίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου