Άνεργοι - Δημόσιοι υπάλληλοι - Ιδιώτες - Ιδιωτικοί υπάλληλοι - Συμβασιούχοι - Υποαπασχολούμενοι

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

ΠΟΓΕΔΥ - Προϊόντα ΠΟΠ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να χαθεί το σήμα ΠΟΠ – Φέτα και από νέες αγορές, μετά τον Καναδά και Σιγκαπούρη, και στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η αγορά των ΗΠΑ, μια αγορά με ιδιαίτερη σημασία. Σε αυτές τις χώρες πρέπει να προστεθούν και οι Αυστραλία και Ισραήλ που επίσης η φέτα είναι απροστάτευτη. Αυτές οι εξελίξεις θα έχουν καταστροφικές επιδράσεις για αιγοπροβατοτροφία στη χώρα μας και θα οδηγήσει στο κλείσιμο μεγάλο αριθμό κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Όμως αυτά ουδόλως ανησυχούν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης που συνεχίζει να διαπραγματεύεται με την ίδια ανικανότητα το θέμα της φέτας.
Οφείλουν όμως οι παραπάνω, να εξηγήσουν τόσο στους Έλληνες κτηνοτρόφους, αλλά και στην Ελληνική κοινωνία γενικότερα γιατί κάποια άλλα προϊόντα ΠΟΠ όπως η παρμεζάνα εξακολουθούν να απολαμβάνουν προστασίας ενώ άλλα όπως η φέτα μένουν απροστάτευτα. Μήπως η εκχώρηση της φέτας είναι το αντιστάθμισμα για να μειωθούν οι εισαγωγές κρέατος από τρίτες χώρες και να ευνοηθούν έτσι τα συμφέροντα των βορείων χωρών – μελών της ΕΕ;
Όμως αντί ο γνωστός υπουργός Ανάπτυξης, να απαντήσει στα παραπάνω, η να διεκδικήσει αποτελεσματικά την προστασία της φέτας και των άλλων ελληνικών ΠΟΠ προϊόντων, επανέρχεται στο γνωστό θέμα της «μελέτης του ΟΟΣΑ», μελέτη που πλέον έχει αποδειχθεί πανηγυρικά ότι ούτε φερέγγυα είναι ούτε ο ΟΟΣΑ την έχει πραγματοποιήσει.
Προφανώς ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που καθημερινά κλείνουν, ως αποτέλεσμα ανυπαρξίας αναπτυξιακής πολιτικής, με αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των ανέργων, δεν τον ικανοποιεί. Θέλει ακόμη περισσότερα λουκέτα. Αυτή είναι η αναπτυξιακή πολιτική που «οραματίζεται». Και γι’ αυτό στρέφετε κατά των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων. Έτσι εμμένει στην απόφασή του να θεσμοθετήσει σειρά μέτρων με εγκληματικές συνέπειες για την ελληνική κτηνοτροφία, στο όνομα δήθεν της προστασίας του καταναλωτή. Δεν είναι τυχαίο ότι από τα δέκα τρία μέτρα που ανακοίνωσε τα περισσότερα αφορούν την κτηνοτροφία. Μέτρα όπως η αύξηση της διάρκειας. Μέτρα που θα οδηγήσουν στο κλείσιμο μεγάλου αριθμού κτηνοτροφικών επιχειρήσεων κάτι που και ο ίδιος είχε το θράσος να παραδεχθεί δημοσίως. Αυτές όμως προφανώς είναι οι εντολές που έχει δεχθεί από τους δανειστές μας και σε αυτές υπακούει.
Ως γεωτεχνικοί θέλουμε να επαναλάβουμε για πολλοστή φορά ότι η γεωργία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το όχημα για έξοδο από την κρίση γι’ αυτό και πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανάπτυξή της στον μέγιστο βαθμό. Επιπλέον πρέπει να στοχεύουμε στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών της χώρας σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό. Εξ άλλου δε πρέπει να ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση κάθε φορά που έπρεπε να ψηφίσει αντιλαϊκά μέτρα στα πλαίσια των μνημονίων, χρησιμοποιούσε ως φόβητρο το επιχείρημα ότι σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ δε θα μπορούσαν να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες της χώρας. Δυστυχώς όμως η πολιτική του Υπουργείου Ανάπτυξης όπως αυτή εκφράζεται από τις επιλογές της πολιτικής του ηγεσίας είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, καταστρατηγεί κάθε προσπάθεια για ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα και για κάλυψη των διατροφικών μας αναγκών και οδηγήσει στην πλήρη εξάρτησή μας από τους δανειστές μας.
Επειδή όμως η αναπτυξιακή πολιτική είναι μία πολύ σημαντική εθνική υπόθεση που συνδέεται με την έξοδο της χώρας από τη κρίση, δεν είναι δυνατόν να αφήνεται στα χέρια κάθε υπουργού που υλοποιεί είτε προσωπικές πολιτικές ή εντολές των δανειστών, πιστεύουμε ότι πρέπει να πάρει θέση ο κύριος πρωθυπουργός στα παρακάτω ερωτήματα:
Πιστεύει ότι το ξεπούλημα της φέτα λόγω της ανικανότητας κάποιων να διαπραγματευθούν τα ελληνικά συμφέροντα θα βοηθήσει τη χώρα;
Η επιμήκυνση της ζωής του φρέσκου γάλακτος θα βοηθήσει στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και στην καταπολέμηση της ανεργίας;
Η υποβάθμιση ποιοτικών προϊόντων όπως το γιαούρτι, για το οποίο το ΥΠΑΑΤ έχει εκδηλώσει τη πρόθεσή του να το αναγνωρίσει ως ΠΟΠ, και το οποίο έχει ένα καλό όνομα σε δυναμικές αγορές όπως αυτή των ΗΠΑ, θα συμβάλλει στην αύξηση των εξαγωγών;
Τέλος πιστεύουμε ότι πρέπει ο καινούργιος νόμος για τις αξιολογήσεις των δημοσίων υπαλλήλων που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης να εφαρμοσθεί και στο Υπουργικό συμβουλίου ώστε να μπορέσει και ο Υπουργός Ανάπτυξης να ενταχθεί επάξια στην κατηγορία του 15% όπου και ανήκει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου