Άνεργοι - Δημόσιοι υπάλληλοι - Ιδιώτες - Ιδιωτικοί υπάλληλοι - Συμβασιούχοι - Υποαπασχολούμενοι

Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014

Δελτίο Τύπου ΠΟΓΕΔΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
(ΠΟΓΕΔΥ)

Αθήνα 16-12-2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Είναι γνωστό ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις των τελευταίων  ετών έχουν ως αποκλειστική αποστολή την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δανειστών μας. Φυσικά για να επιτευχθεί αυτό  δεν  διστάζουν να θεσπίσουν τα πιο αντιλαϊκά μέτρα του που πλήττουν σχεδόν το σύνολο της κοινωνίας. Βέβαια δε διστάζουν στο περιθώριο  αυτόν των μέτρων να θεσμοθετούν ευεργετικές διατάξεις και προνόμια  για τα δικά τους παιδιά.
    Έτσι χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα  απαιτήσεις της τρόικας που σε πολλές περιπτώσεις έχουν συνδιαμορφωθεί  για τη θέσπιση σειράς αντιλαϊκών μέτρων. Οι αρμόδιοι υπουργοί θεσπίζουν  καθημερινά μέτρα  που κατακρεουργούν τα  ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα  των εργαζομένων στο όνομα της  ανταγωνιστικότητας. Εργαζόμενοι, πολλοί εκ των οποίων λίγο πριν τη συνταξιοδότηση,  οδηγούνται σε απολύσεις, μέσω εφεδρειών διαθεσιμοτήτων κλπ,  προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι. Θεσπίζονται, με πρόσχημα την αξιοκρατία, νέα συστήματα αξιολόγησης που αποσκοπούν αποκλειστικά στη δημιουργία  δεξαμενών με υποψήφιους προς απόλυση. Οι Δημόσιοι υπάλληλοι διαπομπεύονται με κάθε ευκαιρία ως άχρηστοι και διεφθαρμένοι. Η μια κοινωνική ομάδα στέφεται ενάντια στην άλλη στα πλαίσια του κοινωνικού αυτοματισμού. 
    Βέβαια  για να περάσουν   τα παραπάνω μέτρα  χρησιμοποιούν τη διαχρονικά προσφιλή τους μέθοδο που είναι ο εκβιασμός. Έτσι νομοσχέδια  εκατοντάδων  σελίδων ψηφίζονται με τη διαδικασία  του κατεπείγοντος και με ένα μόνο άρθρο που σε περίπτωση καταψήφισής του η κυβέρνηση θα πέσει, η χώρα θα χρεοκοπήσει κλπ. 
    Μέσα σε αυτά όμως τα αντιλαϊκά μέτρα πάντα δίνεται η ευκαιρία βολέματος των ημετέρων και η εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων. Τελευταίο αλλά χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το νομοσχέδιο του κατ’ ευφημισμό Υπουργείου Ανάπτυξης για το νέο ΕΣΠΑ. Αντί οι  συντάκτες του συγκεκριμένου νομοσχεδίου να ενδιαφέρονται για την όσο  το δυνατόν  καλύτερη εφαρμογή του νέου ΕΣΠΑ και πως αυτό  θα καταστεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο ανάπτυξης, αναλώνονται στη θέσπιση διατάξεων που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση προσωπικών και μικροπολιτικών συμφερόντων. Οι δυσχέρειες που παρουσιάσθηκαν  στην εφαρμογή  του προηγούμενου ΕΣΠΑ  και έχουν επισημανθεί από τον ΟΟΣΑ που αυτοί επικαλούνται για την θέσπιση αντιαναπτυξιακών μέτρων  δεν τους προβλημάτισε καθόλου. Οι δυσχέρειες στην εφαρμογή του ΕΣΠΑ ήταν αναμενόμενες, αφού πρωταρχικό ρόλο στην εφαρμογή του έχει η ΜΟΔ, μια υπηρεσία που έχει στελεχωθεί με αδιαφανείς και ρουσφετολογικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα αναπτυξιακά προγράμματα  να τα χειρίζονται ειδικότητες που ουδεμία σχέση έχουν με την  ανάπτυξη όπως  θεολόγοι, γυμναστές κλπ. 
    Έτσι έρχονται σήμερα και ενσωματώνουν στο νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ  διατάξεις που όχι μόνο δεν εξυπηρετούν την αποτελεσματική εφαρμογή του  αλλά αντίθετα την υπονομεύουν, διατηρούν όμως τα προκλητικά  προνόμια των εργαζόμενων στη ΜΟΔ. Φαίνεται λοιπόν ότι για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης πρωταρχικός σκοπός είναι η εξυπηρέτηση του πελατειακού κράτους.  
    Έτσι λοιπόν ενώ διαχέονται πληροφορίες για νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που θα είναι σαφώς χαμηλότερο από το ισχύον προσπαθούν να δημιουργήσουν νέο προνομιακό μισθολόγιο για τους υπαλλήλους της ΜΟΔ. Επίσης με το νέο νομοσχέδιο προβλέπεται  προνομιακή αντιμετώπιση των  εκτός έδρας μετακινήσεων αυτών  των υπαλλήλων σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Δημοσίους  υπαλλήλους. Αλήθεια ποια είναι η άποψη  του  αρμόδιου για το ενιαίο μισθολόγιο Υπουργού Οικονομικών; Θεωρεί ότι είναι  λογικό κλητήρας της ΜΟΔ να έχει μεγαλύτερο μισθό από Δ/ντή Υπουργείου. Επιπλέον γεννάται το ερώτημα: Ποια θα είναι τα ισοδύναμα μέτρα για να  αμειφθούν πλουσιοπάροχα οι υπάλληλοι της  ΜΟΔ; Νέοι φόροι ή μήπως περεταίρω πετσόκομμα μισθών και συντάξεων; Προφανώς  λεφτά εξακολουθούν να υπάρχουν  αλλά αυτά φυσικά δεν προορίζονται  ούτε για τον  χαμηλοσυνταξιούχο ούτε για τον άνεργο  που σιτίζεται στα συσσίτια ούτε  για τον  αυτούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.  
    Επίσης  επειδή δεν αρκεί μόνο η οικονομική τακτοποίηση των ημετέρων φρόντισαν  να τους εξαιρέσουν και από το ενιαίο σύστημα αξιολόγησης καθώς και από τον τρόπο  τοποθέτησης προϊσταμένων. Παράλληλα εντελώς προνομιακά τους παρέχεται και νομική κάλυψη. Αυτό μήπως σχετίζεται με τη χρηματοδότηση  ιδιωτικών επενδύσεων με ότι αυτό συνεπάγεται.  κατά την άσκηση  των καθηκόντων τους.  Αλήθεια ο γνωστός Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που είχε καθορίσει εκ των προτέρων τα ποσοστά ανίκανων υπαλλήλων  πως  δέχθηκε αυτές  την εξαίρεση; Δεν  εκτίθεται με αυτό τον τρόπο; Και εάν αυτοί οι υπάλληλοι είναι τόσο  ικανοί τι έχουν να φοβηθούν  από μια αξιολόγηση που σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη είναι απόλυτα αξιοκρατική; 
    Το ποιες  είναι οι « ιδιαίτερες ικανότητες» των υπαλλήλων της ΜΟΔ που είναι αποσπασμένοι στις Διαχειριστικές Αρχές  του ΥΠΑΑΤ τις γνωρίζουμε πολύ καλά. Άλλωστε η συνύπαρξή τους με τους υπαλλήλους του ΥΠΑΑΤ που αγωνίζονται να καλύψουν την ανεπάρκεια των υπαλλήλων της ΜΟΔ είναι καθοριστική για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Ομοίως γνωστή είναι και η ανικανότητα  του προστάτη τους  Ειδικού  Γραμματέα κ. Ιατρίδη,  ο οποίος απέτυχε  παταγωδώς στην επίτευξη των στόχων του παρά την παράταση που δόθηκε στην εφαρμογή του οργανισμού του ΥΠΑΑΤ αλλά ακόμη δεν έχει βρει το θάρρος να απολογηθεί γι’ αυτό. Ο συγκεκριμένος Γραμματέας που εδώ και καιρό ζητήσαμε από τον Υπουργό  ΥΠΑΑΤ να τον αποπέμψει, στο διάστημα της θητεία του έθεσε πρωταρχικό σκοπό την τακτοποίηση των υπαλλήλων της ΜΟΔ.
    Κατανοούμε την αγωνία της πολιτικής ηγεσίας  του Υπουργείου Ανάπτυξης να ταχτοποιήσει  τα «δικά μας παιδιά». Πολλές άλλωστε από αυτές τις διατάξεις τις βρήκαν έτοιμες  από την  προηγούμενη πολιτική ηγεσία και απλά τις διεκπεραίωσαν. 
    Θέλουμε όμως να κάνουμε γνωστό  σε όλους ότι τέτοιες μεθοδεύσεις δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Αυτή άλλωστε   είναι και η άποψη του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΓΕΔΥ  στο οποίο συζητήθηκαν οι παραπάνω μεθοδεύσεις οι οποίες και καταδικάσθηκαν ομόφωνα.
    Τέλος θέλουμε να δηλώσουμε όσο αφορά τον Υπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Καρασμάνη όσο και τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Κουκουλόπουλο  που έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους για το τμήμα του νομοσχεδίου που σχετίζεται με το ΥΠΑΑΤ, τους καθιστούμε προσωπικά υπευθύνους  για την ψήφιση αυτού του εκτρώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου