Άνεργοι - Δημόσιοι υπάλληλοι - Ιδιώτες - Ιδιωτικοί υπάλληλοι - Συμβασιούχοι - Υποαπασχολούμενοι

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΑΜΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:
Με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας. Κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων» και τη συζήτηση που πρόκειται να διεξαχθεί θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:
  1. Ο τίτλος του Νομοσχεδίου κατά την άποψη μας έπρεπε να είναι: «Αρχή της επαγγελματικής αναρχίας. Κατάργηση και ισοπέδωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων».
  2. Η αγροτική ανάπτυξη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι προόδου κάθε προηγμένης χώρας ενώ εξασφαλίζει διατροφική επάρκεια και ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων. Ο ρόλος των Γεωτεχνικών, λόγω της επιστημονικής τους κατάρτισης, είναι βασικός στη διασφάλιση των παραπάνω. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως και η βούληση αυτών που το προωθούν, δε φαίνεται να υποστηρίζει μια τέτοια ανάπτυξη.
  3. Ο Γεωπονικός κλάδος δεν υπήρξε ποτέ κλειστό επάγγελμα. Η άδεια άσκησης επαγγέλματος ουσιαστικά διασφάλιζε τις ελάχιστες προϋποθέσεις (κυρίως επιστημονικές). Η κατάργησή της δεν αφαιρεί “αδικαιολόγητα προνόμια κλειστού επαγγέλματος” ενώ αντίθετα σε ορισμένους τομείς θα έπρεπε να υπάρχουν περαιτέρω προϋποθέσεις άσκησης επαγγέλματος (συνταγογράφηση γεωργικών φαρμάκων, ποιοτικός έλεγχος και ασφάλεια τροφίμων, παραγωγή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού και άλλα). Με το παρόν νομοσχέδιο καταστρατηγείται κάθε έννοια ελέγχου και ασφάλειας στη παραγωγική διαδικασία των αγροτικών προϊόντων και κατ' επέκταση στη δημόσια υγεία, δεδομένου ότι πλέον καταργούνται και οι υποτυπώδεις προϋποθέσεις που θα έπρεπε να ορίζονται στα επαγγελματικά μας δικαιώματα.
  4. Τα επαγγελματικά δικαιώματα δε θεωρούμε ότι θεσπίστηκαν “ελαφρά τη καρδία”, αλλά υπήρξαν ουσιαστικοί λόγοι, άσχετα αν αργότερα για συντεχνιακούς ή άλλους σκοπούς διαφοροποιήθηκαν, όχι πάντα προς το δημόσιο συμφέρον. Κατά συνέπεια η κατάργηση τους, που για τον κλάδο μας σημαίνει την κατάργηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος του ΓΕΩΤΕΕ, βαθαίνει την απαξίωση του Γεωπόνου και τελικά την υποβάθμιση ολόκληρου του αγροτικού τομέα. Το “άνοιγμα” του επαγγέλματος σε μη επιστημονικά καταρτισμένους εγγυμονεί κινδύνους τόσο για την δημόσια ασφάλεια, την αγροτική παραγωγή, όσο και για την εθνική οικονομία γενικότερα.
  5. Η παρούσα επιστολή απευθύνεται προς το ΓΕΩΤΕΕ, ΠΟΣΓ, ΠΕΓΔΥ, το ΥΑΑΤ, στα ΜΜΕ, την Περιφέρεια Κρήτης, τους Βουλευτές και λοιπούς άρχοντες του Νομού.

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ να ισχύσει το ρητό “είσαι ότι δηλώσεις”. Θα πρέπει να θεσπιστούν ξεκάθαρα επαγγελματικά δικαιώματα από το αρμόδιο υπουργείο αντί να μας φέρνει αντιμέτωπους με κάθε «αυτοδίδακτο Γεωτεχνικό» ή απόφοιτο άλλων σχολών ή κολεγίων. Από εδώ και πέρα κάθε παράλογη ενέργεια θα μας βρίσκει ΔΥΝΑΜΙΚΑ απέναντι.
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου