Γιατί λέμε ΟΧΙ στο σχέδιο νόμου για τον ΕΛΓΑ
Η κυβέρνηση -εφαρμόζοντας με ζήλο τις διαταγές της τρόικα (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα)- έρχεται να διαλύσει έναν οργανισμό που για χρόνια αποτελούσε βασικό πυλώνα στήριξης της ελληνικής γεωργίας και τους αγροτικού εισοδήματος. Συγχωνεύσεις υπηρεσιών, ιδιωτικοποιήσεις, περικοπές προσωπικού, χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα, ακόμα μεγαλύτερη διάλυση της εγχώριας παραγωγής είναι ο δρόμος που έχει επιβληθεί, σπρώχνοντας την πλειοψηφία του ελληνικού λαού στο περιθώριο. Το νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΑ οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη ανεργία τον γεωπονικό κλάδο, αθροίζοντας τους συναδέλφους στους δεκάδες χιλιάδες άνεργους που θυσιάζονται στο βωμό της οικονομικής κρίσης. Η ΠΕΑΣΓΕ καλεί όλους τους συναδέλφους να αντισταθούμε στο νεό νομοσχέδιο αλλά και συνολικά στο περιβάλλον που μας οδηγεί στον απόλυτο εργασιακό μεσαίωνα. Τα περιθώρια έχουν στενέψει δραματικά. Ή εμείς ή αυτοί!
1. Υποβαθμίζει το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του ΕΛΓΑ ως οργανισμού ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής. Μαζί με το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις εξευτελιστικές τιμές διάθεσης των αγροτικών προϊόντων, οι μικροί και μεσαίοι αγρότες της χώρας δέχονται ένα ακόμα χτύπημα που τους οδηγεί στον αφανισμό.
- Το σχέδιο νόμου προβλέπει νέες εισφορές, τροποποιεί δυσμενώς τον τρόπο υπολογισμού τους και αφήνει ανοιχτό το ελάχιστο ποσοστό ζημιάς για τη χορήγηση αποζημίωσης. Τελικά, μεγαλύτερες εισφορές για να λαμβάνουν ολοένα και μικρότερες αποζημιώσεις για τις καταστοφές στις καλλιέργειές τους.
- Ανοίγει το δρόμο για την είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στον αγροτικό τομέα που θα ασφαλίζουν έναντι σηματντικών εισφορών όσα αίτια δεν καλύπτονται ή καλύπτονται ανεπαρκώς από τον ΕΛΓΑ.
- Εισάγει τη λογική της ανταποδοτικότητας στη χορήγηση των αποζημιώσεων. Χωρίς κρατική χρηματοδότηση ο ΕΛΓΑ θα εξασφαλίζει πόρους αποκλειστικά από τις εισφορές των αγροτών. Όταν τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν, οι αποζημιώσεις θα μειώνονται.
2. Διαλύει το εργασιακό καθεστώς στον ΕΛΓΑ με αρνητικά αποτελέσματα στην ποιότητα του εκτιμητικού έργου αλλά και τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού.
- Αντί να υποστηριχτεί ο οργανισμός με νέες θέσεις, θα επιβάλλεται η μετακίνηση υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες (π.χ. Αγροτική Τράπεζα). Όταν οι άνεργοι Γεωπόνοι φθάνουν σύμφωνα με έρευνα του ΓΕΩΤΕΕ τους 4619 η ουσιαστική κατάργηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου από τη λίστα του ΑΣΕΠ διογκώνει το τεράστιο πρόβλημα εργασιακής προοπτικής στον κλάδο μας. Ακόμα και το επισφαλές καθεστώς των συμβάσεων -που για χρόνια αποτελούσαν μια πρόσκαιρη διέξοδο για εκατοντάδες συναδέλφους- καταργείται.
- Θεσμοθετεί τον Πίνακα Κατάταξης Πιστοποιημένων Εμπειρογνωμόνων μέσω του οποίου θα καλύπτονται οι πιθανές επιπλεόν ανάγκες του ΕΛΓΑ. Δε φτάνουν φαίνεται 5 χρόνια σπουδών στις Γεωπονικές Σχολές, απαιτείται τώρα και πιστοποίηση που θα δίνεται από «Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Επιμελητήρια ή άλλους αρμόδιους φορείς» όπως αναφέρει το σχέδιο νόμου. Δηλαδή, μια ζωή αξιολόγηση, σεμινάρια και ένα ασταμάτητο κυνήγι εφοδίων με στόχο…τις ελάχιστες θέσεις εργασίας, την περιπλάνηση μεταξύ μιας σύμβασης και του ΟΑΕΔ. Αυτό είναι το τοπίο που ετοιμάζουν για τους νέους εργαζόμενους.
- Δίνει το δικαίωμα σε Νομικά Πρόσωπα να αναλάβουν καθήκοντα εκτιμητή. Πρακτικά ανοίγει ο δρόμος για τη δραστηριοποίηση ιδιωτικών εταιρειών που θα απασχολούν Γεωπόνους (και όχι μόνο;) με χειρότερες εργασιακές συνθήκες και λιγότερα δικαιώματα, όπως συμβαίνει κατά κόρον στον ιδιωτικό τόμεα.
- Να μην περάσει το νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΑ. Όχι άλλα βάρη για τους αγρότες.
- Όχι στην ανεργία. Άμεση προκήρυξη θέσεων ορισμένου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ σε ΕΛΓΑ. Όχι στην κατάργηση της ετήσιας λίστας.
- Καμιά πιστοποίηση απ’ όπου κι αν προέρχεται. Δε μας λείπουν οι γνώσεις, μας λείπουν οι δουλειές.
- Να πάρουν ξεκάθαρη θέση ενάντια στο νομοσχέδιο όλοι οι Γεωπονικοί φορείς.
- Όλοι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 25/8/2010 έξω από τη Βουλή στις 13.00 να συμπαρασταθούμε στους εργαζόμενους του ΕΛΓΑ.
Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος
Βαρούνης Τάσος
Η Γραμματέας
Ζούβελου Σταυρούλα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου