Άνεργοι - Δημόσιοι υπάλληλοι - Ιδιώτες - Ιδιωτικοί υπάλληλοι - Συμβασιούχοι - Υποαπασχολούμενοι

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Περί δακοκτονίας...



    Η τελευταία χρονιά για όλους τους συμβασιούχους Γεωπόνους ήταν μαρτύριο, ενώ δε διαφαίνεται “φως” από πουθενά. Ξεκίνησε πρώτα με τη σύμβαση έργου στον ΟΠΕΚΕΠΕ και ακολούθησε η περιβόητη ή διαβόητη, αν θέλετε, ΑΓΡΟΓΗ, μιας και μιλάμε για προσλήψεις νύχτα των “δικών τους παιδιών”, στην οποία ενώ όλα έδειχναν ότι θα τελείωνε στις 15 Μαΐου, επικρατεί σιγή ιχθύος. Στη συνέχεια ακολούθησε το “κόλλημα” της λίστας του ΕΛΓΑ, που για λόγους δήθεν οικονομίας, δεν προχώρησε σε πρόσληψη συμβασιούχων για να καλυφθούν οι ανάγκες του οργανισμού. Αντίθετα, προτιμήθηκαν οι πολυδάπανες μετακινήσεις μονίμου προσωπικού, αλλά και κατά περιπτώσεις οι επίσης πολυδάπανες, για το ελληνικό κράτος, οριζόντιες αποζημιώσεις (όπου εκτός αυτών που είχαν ζημιά, αποζημιώθηκαν και όσοι δεν είχαν!).
     Έχουμε λοιπόν και λέμε, ότι συγκρινόμενα με άλλες χρονιές που προκηρύσσονταν 1800 τουλάχιστο θέσεις για συμβασιούχους, για ένα σχεδόν χρόνο τώρα δεν έχει προκηρυχθεί καμμία. Κι ενώ πολλοί στήριζαν τις ελπίδες τους να δουλέψουν τουλάχιστο στη δακοκτονία, ανακοινώνεται από το ΥΠΑΑΤ η μείωση του κονδυλίου για το πρόγραμμα, αλλά και η μείωση του αριθμού των εκτός έδρας μετακινήσεων σε 60 από 120 με ταυτόχρονη αύξηση της χιλιομετρικής ακτίνας σε 40 χλμ. Εγείρονται τώρα τα εξής ερωτήματα:
  1. Πως θα καλυφθούν οι υπάρχοντες τομείς, όταν θα προσληφθεί μικρότερος αριθμός Γεωπόνων ενώ ταυτόχρονα είναι γνωστό ότι και τόσοι που ήταν οι τομείς, μετά βίας προλάβαιναν οι συνάδελφοι να τους καλύπτουν! Τώρα τι θα γίνει; Θα μειωθούν; Και πως είναι δυνατό σε περίοδο ψεκασμών ο Γεωπόνος να είναι ταυτόχρονα σε 10-11-12 χωριά; Ή μήπως θα καλυφθούν κάποιοι τομείς από μόνιμους υπαλλήλους, όπως φημολογείται;
  2. Πόσα χωριά απέχουν από την έδρα κάποιου τομέα πάνω από 40 χλμ; Ελάχιστα! Πώς λοιπόν κάποιος θα βάζει το αυτοκίνητό του να μεταβαίνει για ελέγχους, όταν δε θα αποζημιώνεται επαρκώς; Ή μήπως οι μετακινήσεις θα γίνονται με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ; Και σε αυτήν την περίπτωση πως θα γίνεται η μετάβαση στον τόπο των ψεκασμών, που ως γνωστόν ξεκινούν 5-5.30 το πρωί και ολοκληρώνονται στις 8-9;
  3. Γιατί να μην περικοπούν ή και να σταματήσουν οι διμηνίτες, που είναι γνωστό ότι προσλαμβάνονται εξυπηρετώντας εξυπηρετώντας πολιτικά συμφέροντα ή με κομματικά κριτήρια, αντί να περικόπτονται οι Γεωπόνοι; 
  4. Γιατί δε δίνει κανένας σημασία στους επόπτες της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης που ζουν το πρόγραμμα και γνωρίζουν καλύτερα τι συμβαίνει?
  5. Γιατί καθυστερεί ξανά η έναρξη του προγράμματος; Η φετινή χρονιά ήταν αρκετά ζεστή και με λίγες βροχοπτώσεις, και όπως είναι αναμενόμενο, ο πληθυσμός του δάκου θα έχει αρχίσει να αυξάνεται. Αφουγκράζεται κανείς τον αγροτικό πληθυσμό; Αύριο-μεθαύριο θα διαμαρτύρεται, επιρρίπτοντας ευθύνες για τις καθυστερήσεις στον εκάστοτε τομεάρχη, γιατί γι' αυτόν ο τομεάρχης θα είναι ο υπεύθυνος για την ολιγωρία και τις ζημιές στον ελαιόκαρπο.

Ως Σύλλογος Γεωπόνων Νομού Ηρακλείου:
  1. Ενώ πάγια διεκδικούμε αύξηση του αριθμού των συμβασιούχων Γεωπόνων - τομεαρχών, εφέτος δεδομένων των συνθηκών, ας προσληφθεί τουλάχιστον ο προβλεπόμενος αριθμός, δηλαδή 33 άτομα, και να μην καλυφθεί κανένας τομέας από μόνιμους υπαλλήλους!
  2. Απαιτούμε να πάψει πια η δακοκτονία να εξυπηρετεί μικροπολιτικά συμφέροντα! Πρώτα να καλυφθούν οι θέσεις των Γεωπόνων - τομεαρχών καθώς και τα εκτός έδρας τους και μετά, αν και μόνο το επιτρέπει το κονδύλιο να γίνουν προσλήψεις διμηνιτών*.
  3. Διεκδικούμε την έναρξη του προγράμματος νωρίτερα κάθε χρόνο, έτσι ώστε και να παρακολουθούνται οι δακοπληθυσμοί καλύτερα αλλά και να συμπληρώνουν οι συνάδελφοι τους απαιτούμενους 6 μήνες εργασίας.
  4. Απαιτούμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και  Τροφίμων να δικαιολογήσει την ονομασία του και να χαράξει επιτέλους αγροτική πολιτική βασιζόμενο στους τόσους αξιόλογους Γεωπόνους επιστήμονες που υπάρχουν, ώστε να αποκτήσουμε ρόλο και λόγο ύπαρξης στην ανάπτυξη της γεωργίας και την εξασφάλιση ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου