Άνεργοι - Δημόσιοι υπάλληλοι - Ιδιώτες - Ιδιωτικοί υπάλληλοι - Συμβασιούχοι - Υποαπασχολούμενοι

Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2011

Κοινό δελτίο τύπου για τη Δακοκτονία

Σύλλογος Γεωπόνων Νομού Ηρακλείου 
Γεωπονικός Σύλλογος Ρέθυμνου 
Σωματείο Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπάλληλων Κρήτη
Σύνδεσμος Γεωπόνων ΧανίωνΗ ελιά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομίας, του τουρισμού και της παράδοσης του νησιού μας. Το ποιοτικό ελαιόλαδο δε, αποτελεί το δομικό στοιχείο της περίφημης κρητικής διατροφής και είναι ένα προϊόν με μεγάλη διατροφική αξία και πολλές ευεργετικές για τον άνθρωπο ιδιότητες. Στη μεταποίηση της ελιάς και την παραγωγή ελαιολάδου εμπλέκεται ένα μεγάλο ποσοστό παραγωγικών δυνάμεων (αγροτικός πληθυσμός, γεωπόνοι, μεταποιητές, εμπόριο).

Η Κρήτη επίσης αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ελαιοκομικές περιοχές της χώρας και το ελαιόλαδο κύρια πηγή εισοδήματος σημαντικού τμήματος του πληθυσμού της.

Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρίσκεται η χώρα μας θα περίμενε κανείς να δοθούν κίνητρα για την ανάπτυξη και την προστασία της αγροτικής παραγωγής (και ιδιαίτερα της ελαιοκαλλιέργειας), που είναι και κινητήριος μοχλός της οικονομίας. Αντ’ αυτού βλέπουμε κάθε χρόνο όλο και μεγαλύτερες μειώσεις και περικοπές, που σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές του ελαιολάδου, μάλλον ζημιογόνες θα αποβούν, όχι μόνο στους παραγωγούς, αλλά και στην εθνική οικονομία!

Η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για μείωση κατά 50% των κονδυλίων για τη δακοκτονία, σε συνδυασμό με τις αλλαγές που έχει επιφέρει το Σχέδιο Καλλικράτης σε Δήμους και Περιφέρειες, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Ο νομός Ηρακλείου έχει 201 εργολαβίες. Για φέτος μειώνεται ο αριθμός του εργατοτεχνικού προσωπικού από 228 σε 137 συνολικά άτομα. Στο νομό Ρεθύμνου πρέπει να καλυφθούν 136 ελαιοπαραγωγικές περιοχές και ο αριθμός των εργατοτεχνιτών μειώθηκε στα 47 άτομα. Το αρνητικό αποτέλεσμα των παραπάνω θα είναι η συγχώνευση των παγιδοθεσιών. Κάθε παγιδοθέτης πρέπει να αναλάβει 2, 3 ή και περισσότερα χωριά, κάτι που σημαίνει πολύ λιγότερες παγίδες ελέγχου ανά ελαιοκομική περιοχή, με αποτέλεσμα να παρακολουθείται ελλιπέστατα ο δακοπληθυσμός και η ωοτοκία.

Επιπρόσθετα μειώνεται και ο αριθμός των γεωπόνων-τομεαρχών στο Ηράκλειο από 25 πέρυσι και 33 το 2009, σε μόλις 13 φέτος, ενώ στο Ρέθυμνο από 15 το 2009 και 12 πέρυσι σε 6 φέτος Αυτό σημαίνει ότι κάθε τομεάρχης θα έχει την ευθύνη σε έως και 22 δημοτικά διαμερίσματα. Είναι λοιπόν αδύνατο σε περίοδο ψεκασμών να είναι παρών ταυτόχρονα σε τόσα χωριά και να ελέγχει επιμελώς, τα συνεργεία εδάφους.

Να σημειώσουμε για όσους επιμένουν να το αγνοούν, ότι ο δάκος, είναι έντομο και δεν υπακούει σε νόμους και κανόνες κανενός κράτους! Μόνο στους νόμους της φύσης.

Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό, ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει ορθός έλεγχος και αποτελεσματικότητα σε κανένα επίπεδο του προγράμματος δακοκτονίας.

Για άλλη μια φορά οι Κρητικοί και η ύπαιθρός μας θα έρθουν αντιμέτωποι με:
  1. ανυπολόγιστη οικονομική ζημιά λόγο της μείωσης της ποσότητας του παραγόμενου ελαιολάδου.
  2. ανυπολόγιστη οικονομική ζημιά λόγω της ποιοτικής υποβάθμισης του ελαιολάδου και κατάπτωσής του από την κατηγορία «έξτρα παρθένο», σε «παρθένο» ή «λαμπάντε».
  3. επιβάρυνση του περιβάλλοντος και του ελαιολάδου με χημικά φυτοφάρμακα, αφού οι ελαιοπαραγωγοί στην προσπάθεια τους να προστατέψουν την ελαιοπαραγωγή τους, θα ψεκάζουν ανεξέλεγκτα και άσκοπα.
Ταυτόχρονα μεγάλη θα είναι η οικονομική ζημία του κράτους και του αγροτικού κόσμου, και μάλιστα σε περίοδο μεγάλης κρίσης, αφού ενώ από την μία εξοικονομούνται χρήματα με τις παραπάνω αδικαιολόγητες περικοπές, αλλά με τελικό αποτέλεσμα να κινδυνέψουν να χαθούν πολύ περισσότερα σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι πέρυσι η εκτιμώμενη ζημιά στην ελαιοπαραγωγή μέχρι τη λήξη της δακοκτονίας ξεπέρασε τα 7.000.000 ευρώ σε επίπεδο νομού Ηρακλείου, χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί το τελικό ύψος της εκτιμώμενης ζημιάς μέχρι την ολοκλήρωση της ελαιοσυγκομιδής. Φέτος, με τις προβλεπόμενες μειώσεις στην δακοκτονία, φαίνεται ότι γίνεται εξοικονόμηση περίπου 400.000 ευρώ, ενώ η ζημιά εκτιμάται ότι θα εκτιναχτεί περίπου στα 10.000.000 ευρώ, που σημαίνει πως λόγω μείωσης κονδυλίων προκύπτει καθαρή πρόσθετη ζημιά 2.600.000 ευρώ, με τη συνολική εκτίμηση ζημιάς να υπερβαίνει τα 9.500.000 ευρώ.

Ο Σύλλογος Γεωπόνων Νομού Ηρακλείου, ο Γεωπονικός Σύλλογος Ρεθύμνου, το Σωματείο Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπάλληλων Κρήτης και ο Σύνδεσμος Γεωπόνων Χανίων, απαιτούμε για φέτος την άμεση αναθεώρηση της συγκεκριμένης απόφασης και την πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού, ώστε να διεξαχθεί το πρόγραμμα συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς σωστά και να μην καταλήξει σε παρωδία.

Γενικότερα για τη δακοκτονία διεκδικούμε:
  1. Την έγκαιρη προκήρυξη θέσεων ώστε από τα μέσα Μαΐου να υπάρχει το προσωπικό στις θέσεις του και να παρατηρούνται οι πληθυσμοί του εντόμου.
  2. Την έγκαιρη χορήγηση των απαιτούμενων κονδυλίων προκειμένου να διεξάγεται σωστά και έγκαιρα το πρόγραμμα της δακοκτονίας.
  3. Πρόσληψη προσωπικού με βάση τις πραγματικές ανάγκες και όχι τις διάφορες οικονομίες κλίμακος όπως προτείνει ο εκάστοτε τεχνοκράτης.
  4. Η έγκριση των ψεκασμών να γίνεται με βάση τον πληθυσμό του δάκου και το μικροκλίμα κάθε περιοχής και όχι τα γραφεία.
  5. Την αναπροσαρμογή της χιλιομετρικής αποζημίωσης από 0,15 Ευρώ/χλμ σε 0,50 Ευρώ/χλμ, ώστε στοιχειωδώς να ανταποκρίνεται στις τρέχουσες τιμές της βενζίνης. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου