Άνεργοι - Δημόσιοι υπάλληλοι - Ιδιώτες - Ιδιωτικοί υπάλληλοι - Συμβασιούχοι - Υποαπασχολούμενοι

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Σχετικά με την άδεια άσκησης επαγγέλματος...

Σας παραθέτουμε το κείμενο όπως μας εστάλη, με τις εξελίξεις σχετικά με την κατάργηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος:


ΘΕΟΔΩΡΟΣ Α. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΓΕΩΤΕΕ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
σχετικά με την ισχύ των Αδειών Άσκησης Επαγγέλματος των Γεωτεχνικών στα πλαίσια της ψήφισης του Νόμου με τίτλο: «Αρχή της Επαγγελματικής Ελευθερίας. Κατάργηση αδικαιολογήτων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων»




Θεσσαλονίκη, 18 – 2 – 2011.

ΠΡΟΣ: Μέλη Δ.Σ. ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
Παραρτήματα
Γεωτεχνικούς Φορείς & Οργανώσεις

Κύριοι Συνάδελφοι,
θέλω να σας ενημερώσω ότι, χθες, μετά από μαραθώνιο (κυριολεκτικά) προσπαθειών, τις δύο τελευταίες εβδομάδες επιτεύχθηκε χθες η προσθήκη, από τον αρμόδιο Υπουργό, στο άρθρο 9 του Νόμου με τίτλο: «Αρχή της Επαγγελματικής Ελευθερίας. Κατάργηση αδικαιολογήτων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων» διάταξης, η οποία διατηρεί σε ισχύ τις Άδειες Άσκησης Επαγγέλματος (μας) των Γεωτεχνικών.
Η διάταξη αυτή προτάθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό και ψηφίσθηκε (όπως ενημερώθηκα) χθες το απόγευμα στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Η διάταξη απέχει, βεβαίως, από την απόφαση την οποία λάβαμε στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ αλλά παρόλα αυτά αποτρέπει την ολέθρια, για τους γεωτεχνικούς και το ΓΕΩΤΕΕ, κατάργηση των Αδειών Άσκησης Επαγγέλματος. Σε κάθε περίπτωση, η νομοθετική αυτή παρέμβαση, την τελευταία (κυριολεκτικά) στιγμή ήταν η μόνη εφικτή λύση για την διατήρηση των Αδειών Άσκησης Επαγγέλματος μας.
Δεν χρειάζεται η παραμικρή επιχειρηματολογία στο τι θα σήμαινε η παράλειψη της προσθήκης που επιτεύχθηκε και η απουσία της διάταξης αυτής. Απομένει να εκτιμήσουμε και να αξιολογήσουμε τη σπουδαιότητα αυτής της επιτυχίας του ΓΕΩΤΕΕ, στο πλαίσιο των τεραστίων αλλαγών που επέρχονται στον χώρο της άσκησης των επιστημονικών επαγγελμάτων αλλά και να προσδιορίσουμε με σύστημα και αναπροσδιορισμό στόχων, τον καθορισμό ενός νέου πλαισίου λειτουργίας των γεωτεχνικών επαγγελμάτων με βάση τις δυνατότητες που μας παρέχει, η διατήρηση των Αδειών στο νέο επαγγελματικό τοπίο.
Ενημερωτικά πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι, μεταξύ των άλλων, την Τρίτη το πρωί πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον Υπουργό Α.Α.Τ (με την συμμετοχή και του κ. Σπ. Γιωτάκη, ο οποίος για τον λόγο αυτόν ήρθε στην ΑΘήνα και του συναδέλφου και Βουλευτή Ηρακλείου κ. Μανώλη Στρατάκη). Ενώ επίσης πραγματοποιήθηκε πολύωρη συνάντηση μας με τους αρμόδιους συνεργάτες του Υπ. Οικονομικών (με την πρωτοβουλία και συμμετοχή του συναδέλφου και Βουλευτή Ηρακλείου κ. Μανώλη Στρατάκη) καθώς και συναντήσεις με τους εισηγητές των κομμάτων και τον συνάδελφο και Βουλευτή Κοζάνης (και πρώην μέλος της ΔΕ του ΓΕΩΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας) κ. Γ. Κασαπίδη, ο οποίος ενδιαφέρθηκε και πραγματοποίησε ενημερωτική συνάντηση με την συμμετοχή και του Κοιν. Εκπροσώπου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για το θέμα αυτό.
Οφείλω στο σημείο αυτό να εξάρω και θα ευχαριστήσω και δημόσια τον Βουλευτή Ηρακλείου και συνάδελφο Γεωπόνο (και πρώην Πρόεδρο του ΔΣ της Π.Ο.Σ.Γ.) κ. Μανώλη Στρατάκη, ο οποίος πέρα από την κατάθεση της πρότασης στην Επιτροπή Οικονομικών, διέθεσε ατέλειωτες ώρες στην προσπάθεια αυτή, δρομολόγησε συναντήσεις αλλά και επιχειρηματολόγησε σταθερά, αντιπαρατιθέμενος σε κάθε επιχείρημα που συνέτεινε στην κατάργηση των αδειών, παρά την δυσκολία της θέσης του, ως συμπολιτευόμενου Βουλευτή.
Ευχαριστίες επιπλέον οφείλονται:
  • Στον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου
  • Στον Υφυπουργό του ίδιου Υπουργείου κ. Φ. Σαχινίδη,
  • Στον Υπουργό Α.Α.Τ. κ. Κ. Σκανδαλίδη,
  • Στον συνάδελφο Βουλευτή, κ. Γ. Κασαπίδη,
  • Στους εισηγητές και ειδικούς αγορητές των κομμάτων που έκαναν σχετικές παρεμβάσεις στην αρμόδια επιτροπή και επιχειρηματολόγησαν για την διατήρηση των Αδειών Άσκησης Επαγγέλματος (κ.κ. Μ. Μπόλαρη, Μ. Σαλμά, Μ. Βορίδη και Δ. Παπαδημούλη).
Από πλευράς του ΓΕΩΤΕΕ:
  • στον Νομικό Σύμβουλο κ. Δ. Νικόπουλο για την διαρκή νομική υποστήριξή του όλες αυτές τις ημέρες, στο Τμήμα Επαγγελματικών Θεμάτων και προσωπικά στην Προϊσταμένη του για την υποστήριξη της προσπάθειας σε επίπεδο επιχειρηματολογίας, στον συνάδελφο κ. Σπ. Γιωτάκη, ο οποίος ήταν και ο μόνος που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα που διατύπωσα με την, με Α.Π: 706 / 14-2-2011, επιστολή μου
  • σε όσους απέστειλαν θέσεις επί του θέματος και σε όσους συναδέλφους συνέβαλλαν με τις προσωπικές παρεμβάσεις τους και κάθε άλλο τρόπο στην επίτευξη του αποτελέσματος.
Τέλος νομίζω ότι είναι σαφές, πλέον, ότι δεν χρειάζεται απάντηση το ερώτημα «αν οι απόψεις που κατατέθηκαν είναι απόψεις του Επιμελητηρίου ή προσωπικές απόψεις του υπογράφοντος το έγγραφο» καθώς και οι αιτιάσεις μελών του ΔΣ οι οποίες κατέληξαν στο ερώτημα «γιατί ο Πρόεδρος του ΔΣ του Επιμελητηρίου προσυπέγραψε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό για τα λεγόμενα «Κλειστά» επαγγέλματα».

Θ. Α. Μαρκόπουλος
Πρόεδρος ΔΣ ΓΕΩΤΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου