Άνεργοι - Δημόσιοι υπάλληλοι - Ιδιώτες - Ιδιωτικοί υπάλληλοι - Συμβασιούχοι - Υποαπασχολούμενοι

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Ανακοίνωση αναφορικά με τις συγχωνεύσεις οργανισμών

Με αφορμή το δελτίο τύπου της Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής, με θέμα τη συγχώνευση ή κατάργηση δημοσίων οργανισμών, την εφαρμογή του σχεδίου “Καλλικράτης”, αναφορικά με τη συνένωση Δήμων,  αλλά και τα όσα φημολογούνται για τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων εκφράζουμε τον προβληματισμό μας σχετικά με τις συνέπειες που θα υπάρξουν στον κλάδο μας και κατ' επέκταση στον αγροτικό τομέα.
Σύμφωνα λοιπόν με το πρώτο, προωθείται η ενοποίηση των διοικήσεων 16 οργανισμών αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε 3 κατηγορίες, με βάση το αντικείμενο δραστηριότητάς τους, ως εξής:
  1. Γεωργική Έρευνα – Κατάρτιση – Ενημέρωση όπου περιλαμβάνονται: Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), Ινστιτούτο Γεωπονικών Ερευνών (ΙΓΕ), Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, Οργανισμός Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης και Απασχόλησης «Δήμητρα» (ΟΓΕΕΚΑ), Κονιάρειο Ινστιτούτο Εσπεριδοειδών Κορινθίας, Εταιρεία Ανάπτυξης Αλιείας (ΕΤΑΝΑΛ) ΑΕ.
  2. Τρόφιμα όπου περιλαμβάνονται: Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ), Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ), Εθνική Επιτροπή Γάλακτος Ελλάδας, Κεντρική Αγορά Αθήνας, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης.
  3. Πληρωμές – Έλεγχοι όπου περιλαμβάνονται: Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), ΑΓΡΟΓΗ, ΚΤΓΚ
Καταρχήν, υπό ποιο καθεστώς θα γίνουν οι παραπάνω συγχωνεύσεις; Η ενοποίηση θα είναι μόνο διοικητική ή υπάρχει και προοπτική λειτουργικής αναδιάρθρωσης; Οι νέοι οργανισμοί, τι νομική υπόσταση θα έχουν (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΑΕ); Τι θα γίνει με τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας τακτικού και έκτακτου προσωπικού; Τι ευελιξία μπορεί να έχουν υδροκέφαλοι οργανισμοί τόσο στη λειτουργία τους, όσο και στην απόδοση έργου; Πόσο ευσταθεί νομικά (και ηθικά!) η συγχώνευση Νομικών Προσώπων Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου με Ανώνυμες Εταιρείες; Θεωρούμε αδιανόητη και αναξιοκρατική τη συγχώνευση, δεδομένου ότι εκτός των άλλων, στις ΑΕ οι προσλήψεις δεν έχουν γίνει με αντικειμενικά κριτήρια! Μήπως έτσι γίνεται προσπάθεια νομιμοποίησης ρουσφετολογικών προσλήψεων (με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ, αν και δεν είναι το μόνο!); 
Αναφορικά με τον ΕΛΓΑ τώρα, φημολογείται ότι τα ΠΣΕΑ θα φύγουν από τη δικαιοδοσία του, ενώ τα χρέη ακούγεται ότι είναι 4,2 δις, εξαιτίας διαφόρων παρακρατήσεων που δεν αποδίδονται στον οργανισμό, παρόλο που οι παραγωγοί πληρώνουν. Τα ΠΣΕΑ θα επανέλθουν στις Νομαρχίες ή θα τεθούν (και αυτά) υπό τη δικαιοδοσία της ΠΑΣΕΓΕΣ; Είναι αλήθεια οι φήμες περί ασφάλισης κάθε καλλιέργειας για ένα μόνο αίτιο και ότι το αποζημιώσιμο ποσοστό από 25% που είναι τώρα, θα ανέβει στο 35%; Μήπως χάνεται ο "κοινωνικός χαρακτήρας" του ΕΛΓΑ και προωθείται η ιδιωτική ασφάλιση των γεωργικών εκτάσεων; 
Με την εφαρμογή του σχεδίου "Καλλικράτης", τι θα συμβεί στις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιών; Θα συνενωθούν με τις αντίστοιχες υπηρεσίες των Περιφερειών ή θα ενταχθούν στους νεοσύστατους δήμους; Πως θα εξελιχθεί η εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας; Ανά Περιφέρεια, ανά Δήμο ή θα δοθεί στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, όπως πολύ έντονα φημολογείται; Πόσο θα συνεχιστεί η απαξίωση των δημοσίων υπηρεσιών και του προσωπικού τους, που παλαιότερα υπάγονταν απευθείας στα αρμόδια υπουργεία;
Αναφορικά τώρα με τις θέσεις εργασίας. Θα γίνουν αναγκαστικές μετακινήσεις των μονίμων υπαλλήλων και μεταξύ των υπηρεσιών; Τι θα συμβεί με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου; Μέχρι στιγμής υπήρχαν κάποιες θέσεις που οι συμβασιούχοι μπορούσαν να εργαστούν περιοδικά. Αυτή η διοικητική ενοποίηση, θα μειώσει ακόμη περισσότερο τόσο τις θέσεις έκτακτου, όσο και την προοπτική πρόσληψης μόνιμου προσωπικού. Τι θα συμβεί με όσους συμπληρώνουν το 24μηνο σύμφωνα με το ΠΔ 164/2004; 
 
Ως Σύλλογος Γεωπόνων Νομού Ηρακλείου:
    Διεκδικούμε:
  1. Τη δημιουργία θέσεων εργασίας μόνιμου προσωπικού, για την κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών των υπηρεσιών και φορέων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
  2. Προσλήψεις με αντικειμενικά κριτήρια. Προτείνουμε: Την επαναφορά της επετηρίδας για τους Γεωπόνους.Τη θέσπιση ενιαίων αξιοκρατικών κριτηρίων που θα διέπουν τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού σε φορείς του δημοσίου.Πραγματική κατάργηση των συμβάσεων έργου. 
  3. Την κατάργηση του Π.Δ. 164/2004, αναφορικά με το 24μηνο. 
  4. Κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των Γεωτεχνικών με μισθούς και συλλογικές συμβάσεις που θα διασφαλίζουν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης αντάξιο της ιδιότητάς τους ως επιστήμονες. 
  5. Οι Γεωργικές Ασφαλίσεις να παραμείνουν σε δημόσιο φορέα. Να ενισχυθεί ο ρόλος του ΕΛΓΑ και να διευρυνθεί η κάλυψη ζημιογόνων αιτίων και καλλιεργειών.

1 σχόλιο:

  1. ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΩΝ ΔΟΣΙΛΟΓΙΚΗΣ ΣΟΣΙΑΛΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ


    http://liberalcreta.pblogs.gr/2010/01/ta-mploka-twn-agrotwn-apotelesma-trianta-hronwn-dosilogikhs-sosi.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή