ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 22-1-2014
Στον προθάλαμο των απολύσεων επιχειρεί να βάλει το 15% των Δημοσίων Υπαλλήλων το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση του προσωπικού από «ημέτερους» στις περισσότερες περιπτώσεις, Προϊσταμένους, Γενικούς Διευθυντές και Διευθυντές, αφού δεν έχουν γίνει κρίσεις και ασκούν τα καθήκοντά τους κατόπιν τοποθέτησης με απευθείας ανάθεση από κυβερνητικούς παράγοντες.
Με σκοπό να προχωρήσει στις απολύσεις χιλιάδων Δημοσίων Υπαλλήλων, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μηχανεύεται τώρα την αξιολόγηση. Παραλλαγή της διαθεσιμότητας-κινητικότητας επί της ουσίας, αφού ακριβώς τον ίδιο σκοπό εξυπηρετούν. Απλά ένας από τους καλύτερους «μαθητές» της τρόικα, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρεί να παραπλανήσει για να φανεί τυπικός στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους εκπροσώπους των δανειστών.
Το Νομοσχέδιο προβλέπει πώς το 25% των Δημοσίων Υπαλλήλων θα αξιολογείται με βαθμούς 9 και 10, το 60% με βαθμούς 7 και 8 και το υπόλοιπο 15% με βαθμούς από 1 έως 6. Το 15% αντιστοιχεί σε 90.000 περίπου υπαλλήλους. Η κυβέρνηση λοιπόν μέσω του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θέλει να δημιουργήσει μία μεγάλη δεξαμενή προσωπικού προς απόλυση.
Η δήθεν αξιολόγηση θα είναι η δαμόκλειος σπάθη που κρέμεται από πάνω τους και θα τους «αποκεφαλίζει» όταν ο κ. Μητσοτάκης ή ο εκάστοτε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και η τρόικα αποφασίζουν να κόψουν το σχοινί. Τόσο απλό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης κατά των Δημοσίων Υπαλλήλων. Αν δεν φτάσουν αυτοί υπάρχει και το 60%, κάπου 390.000 υπάλληλοι, που θα έχουν αξιολογηθεί με 7-8…
Το σύστημα που προωθεί το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επικαλούμενο στρεβλώσεις στη Δημόσια Διοίκηση, που πάντως δεν συνιστούν μείζον πρόβλημα, έχει έναν διττό στόχο. Να διαλύσει και να συρρικνώσει το Δημόσιο Τομέα και να διασώσει τον πελατειακό μηχανισμό. Και προς τις δύο κατευθύνσεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο οι Προϊστάμενοι, Διευθυντές-Γενικοί Διευθυντές που σε ένα μεγάλο μέρος τους διατηρούν τη θέση αυτή όχι μετά από κρίσεις Υπηρεσιακού Συμβουλίου αλλά με απ’ ευθείας ανάθεση από κυβερνητικούς παράγοντες (Υπουργούς, Γενικούς Γραμματείς Αποκεντρωμένων κ.λ.π.).
Οι περισσότεροι Προϊστάμενοι δηλαδή δεν είναι νόμιμα τοποθετημένοι απλά διορισμένοι παρά την απαίτηση του Υπαλληλικού Κώδικα για κρίση εντός μηνός από την κένωση της θέσης. Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης (στο Υπουργείο του οποίου οι 2 από τους 4 Γενικούς Διευθυντές είναι διορισμένοι), με τη δικαιολογία της αναμονής σύνταξης νέων οργανισμών αφήνει την κατάσταση αυτή να διαιωνίζεται γιατί έτσι απλά εξυπηρετεί την κυβέρνηση και τους «ημετέρους» της.
Επιβεβαίωση του Σχεδίου διάλυσης του Δημόσιου Τομέα είναι το «πάγωμα» της διαδικασίας αξιολόγησης του προσωπικού στο Δημόσιο, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου αποφασίστηκε να εφαρμοστεί το νέο σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων, με τις αλλαγές που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή. Η μετάβαση αυτή γίνεται επειδή η τρέχουσα αξιολόγηση δεν οδηγεί στη δημιουργία «δεξαμενής» υπαλλήλων προς απόλυση, επειδή σχεδόν όλοι βαθμολογούνται με «άριστα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου