Άνεργοι - Δημόσιοι υπάλληλοι - Ιδιώτες - Ιδιωτικοί υπάλληλοι - Συμβασιούχοι - Υποαπασχολούμενοι

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

ΠΟΣΕΥΓ - Ανακοίνωση για αξιολόγηση δημόσιων υπαλλήλων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

(ΠΟΣΕΥΓ)

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
    Κατατέθηκε σε διαβούλευση Σχέδιο Νόμου που μεταξύ των άλλων προβλέπεται νέος τρόπος αξιολόγησης των Δημοσίων Υπαλλήλων με ποσοστώσεις.
Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στο προτεινόμενο Νομοσχέδιο, καθώς πιστεύουμε ότι μέσω αυτού η Κυβέρνηση έρχεται να υλοποιήσει τις μνημονιακές υποχρεώσεις της για συρρίκνωση του Δημόσιου Τομέα, με αποτέλεσμα μαζικές απολύσεις Υπαλλήλων και παραχώρηση Δομών του Δημοσίου στους ιδιώτες.
Προτείνετε ένα σύστημα αξιολόγησης των Δημοσίων Υπαλλήλων με ανώτατα ποσά αξιολόγησης (με βαθμό 9 και 10 έως 25%, με βαθμό 7 και 8 έως 60% και με βαθμό  1-6 15% ) που οδηγεί μαθηματικά σε ένα εγωκεντρικό, έντονα ανταγωνιστικό και μη παραγωγικό εργασιακό περιβάλλον. Η διάτρητη και προδιαγεγραμμένη αξιολόγηση των υπαλλήλων που προβλέπει το προτεινόμενο νομοσχέδιο χρησιμοποιείται ως «όχημα» που οδηγεί σε μειώσεις μισθών σύμφωνα με το νόμο 4024/2011 και σε απολύσεις μέσω της διαθεσιμότητας.
Η προτεινόμενη αξιολόγηση με ποσόστωση είναι βέβαιο ότι θα έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Θα οδηγήσει σε μια νέα μορφή πελατειακών σχέσεων, θα αναπτύξει τον ανήθικο ανταγωνισμό μεταξύ των υπαλλήλων, θα δημιουργήσει «επιθυμητά και ανεπιθύμητα» τμήματα μέσα στις Γενικές Διευθύνσεις, θα αποδυναμώσει την ομαδική εργασία, θα καταργήσει κάθε έννοια συνεργατικότητας και τελικά θα κάνει την εργασία των Δημοσίων Υπαλλήλων αντιπαραγωγική και το καθεστώς εργασίας «ανθρωποφάγο».
Σχετικά με την αξιολόγηση του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών και στην τροποποίηση των διατάξεων του Π.Δ. 318/1992, θεωρούμε ότι η θεσμοθέτηση ποσοστώσεων στις βαθμολογίες των αξιολογούμενων υπαλλήλων είναι άδικη, προσβλητική και απαράδεκτη διότι:
Υποχρεώνει τους προϊσταμένους των Υπηρεσιών να επιλέξουν από το σύνολο των Υπαλλήλων ένα συγκεκριμένο αριθμό ( 15% ) τους οποίους θα χαρακτηρίσουν ως ακατάλληλους, ασχέτως αν η αξιολόγησή τους δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και οι οποίοι θα οδηγηθούν στην διαθεσιμότητα - απόλυση.
- Συμβάλλει στη διάλυση των Υπηρεσιών καθώς παροτρύνονται οι ημέτεροι να εμπλακούν σε ένα άκρως ανταγωνιστικό αγώνα χωρίς κανόνες και ηθική προκειμένου να οδηγηθούν στο 25% των «αρίστων».
- Δεν προβλέπεται πουθενά στο νομοσχέδιο η πρόθεση της διοίκησης να επιμορφωθούν οι τυχόν υστερούντες υπάλληλοι ώστε να βελτιωθεί η παρεχόμενη Υπηρεσία και να αυξηθεί η παραγωγικότητα των Υπηρεσιών.
- Οι Γενικοί Διευθυντές των υπηρεσιών καθορίζουν, δηλαδή αξιολογούν τις υπηρεσίες και καθορίζουν τις ποσοστώσεις στις βαθμολογίες αξιολόγησης των υπαλλήλων. Είναι πραγματικά ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε αν αυτοί οι προϊστάμενοι Διευθύνσεων και Γενικών Διευθύνσεων έχουν αξιολογηθεί και κριθεί από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια.
- Ο αξιολογούμενος υπάλληλος έχει δικαίωμα ένστασης μόνο εφόσον η βαθμολογία είναι 6 και κάτω, ενώ σε κάθε διοικητική πράξη υπάρχει το δικαίωμα της ένστασης αλλά ακόμα και της έφεσης και για το πλέον σοβαρό ποινικό αδίκημα.
- Δίνει υπερεξουσίες σε ένα και μοναδικό αξιολογητή διότι από δύο που προβλέπονται στο άρθρο 14 παρ. 1 του Π.Δ. 318/92 γίνονται ένας, μειώνοντας έτσι την αντικειμενικότητα της κρίσης. Ο άμεσος προϊστάμενος που έχει πλήρη εικόνα του κρινόμενου μετατρέπεται σε απλό εισηγητή.
- Στην Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης που εξετάζει τις τυχόν ενστάσεις, από τρεις Γενικούς Διευθυντές, δεν προβλέπεται να συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων, όπως ισχύει σήμερα (Το Π.Δ. 318/92 προέβλεπε ότι οι ενστάσεις εξετάζονται από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο στο οποίο εκτός από τους τρείς ορισμένους υπηρεσιακούς παράγοντες συμμετέχουν και δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων).
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ζητά την απόσυρση του σε διαβούλευση Σχεδίου Νόμου και την έκδοση ενός νέου Π.Δ. σε αντικατάσταση του Π.Δ. 318/92, που με σύγχρονο τρόπο, με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια θα αξιολογεί τους δημοσίους υπαλλήλους και θα έχει στόχο και φιλοσοφία του:
- Την εμπέδωση σχέσεων δικαίου και εμπιστοσύνης μεταξύ των υπαλλήλων όλων των βαθμίδων.
- Την αποκατάσταση της ηρεμίας στη Δημόσια Διοίκηση με την αποσύνδεση της αξιολόγησης με τις απολύσεις και τη σύνδεσή της με την εκπαίδευση και επιμόρφωση του προσωπικού.
- Τον εκσυγχρονισμό – αναδιοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης, και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, προς ουσιαστικό όφελος και διευκόλυνση των πολιτών.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ                                      ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου