ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
(ΠΟΓΕΔΥ)
Αθήνα 26-3-2014 (ΠΟΓΕΔΥ)
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Tο γνωστό αποτυχημένο δίδυμο του Υπουργείου Ανάπτυξης που μεθόδευσε την καταστροφή της ελληνικής αγελαδοτροφίας, θεώρησε ότι μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με την τρόικα δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις. Δυστυχώς όμως γι’ αυτούς, μετά από αντιδράσεις όλων των κτηνοτροφικών φορέων αλλά και γαλακτοβιομηχανιών και τα μμε που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα και επίσης όλο και μεγαλύτερος αριθμός βουλευτών αντιδρά στην απαράδεκτη συμφωνία. Ως γεωτεχνικοί αισθανόμαστε δικαιωμένοι που καθημερινά όλο και περισσότεροι ενστερνίζονται τις θέσεις μας.
Βλέποντας λοιπόν ο ανεπάγγελτος Υπουργός και ο εξωκοινοβουλευτικός Υφυπουργός Ανάπτυξης τις αντιδράσεις να πληθαίνουν, αντί να αναλογιστούν τις διαστάσεις της καταστροφής που δρομολόγησαν, έχουν επιδοθεί σε μια άνευ προηγούμενου επίθεση λοιδορίας κατασυκοφάντησης και εκβιασμού όσων αντιδρούν. Ο διαχρονικά βολεμένος υπουργός συκοφαντεί τους κτηνοτρόφους ότι αντιδρούν γιατί θα χάσουν το βόλεμά τους. Οι βουλευτές που αντιδρούν λοιδορούνται από τα συμφέροντα που επιδιώκουν τη καταστροφή της κτηνοτροφίας, ως «επαρχιώτες βουλευτές» που αντιδρούν προσβλέποντας στους ψήφους των κτηνοτρόφων. Το γεγονός ότι δεν αντιδρά το σύνολο των βουλευτών της επαρχίας αλλά οι βουλευτές που επί σειρά ετών παρακολουθούν τα αγροτικά θέματα ουδόλως τους προβληματίζει!!!.
Στα πλαίσια αυτής της επίθεσης βγήκε ο τραγελαφικός Σκορδάς να δηλώσει ότι για το αυξημένο κόστος παραγωγής ευθύνεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Προφανώς ο πρωταθλητής της ανικανότητας σε όλο το διάστημα που βρίσκεται στην κυβέρνηση και πληρώνεται από τα χρήματα των αγρίως φορολογουμένων πολιτών δεν έχει καταλάβει ούτε ποιες είναι οι αρμοδιότητες του Υπουργείου στο οποίο έχει ορισθεί. Στις δηλώσεις του βέβαια περιέχεται και μια σημαντική διαπίστωση: η άμεση παραδοχή της ανικανότητάς του να ελέγξει τις τιμές. Οπότε και οφείλει να εισηγηθεί την άμεση μεταφορά των αρμοδιοτήτων για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων και εφοδίων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κάτι που ως γεωτεχνικοί προτείναμε πρόσφατα.
Βέβαια η φαιδρότητα και η αλαζονεία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης δεν σταματά εδώ. Θέλοντας να κάμψουν τις αντιδράσεις πρωτίστως των βουλευτών που αντιδρούν αλλά και όλων όσων αντιδρούν, και σε μια πρωτοφανή υποτίμησης της νοημοσύνης όλων μας προχώρησε στην έκδοση ενός, μακιαβελικής εμπνεύσεως, non paper γεμάτου ψευδών στοιχειών και συμπερασμάτων που στερούνται λογικής βάσης.
Η κυκλοφορία ενός ανυπόγραφου non paper δεν μας ξάφνιασε καθόλου. Η ανωνυμία είναι χαρακτηριστικό όλων των θρασύδειλων. Εξάλλου οι συνεργάτες των γερμανών κατακτητών στο παρελθόν χρησιμοποιούσαν κουκούλες. Σήμερα οι συνεργάτες των ξένων συμφερόντων χρησιμοποιούν non paper.
Όμως επειδή οι Έλληνες γεωτεχνικοί, σε αντίθεση με τους νεκροθάφτες της κτηνοτροφίας έχουν το θάρρος της γνώμης τους, έχουμε να κάνουμε επώνυμα τα παρακάτω σχόλια σχετικά με το περιεχόμενο του κατάπτυστου non paper:
- «το υφιστάμενο καθεστώς οδήγησε σε ακριβό γάλα». Τεράστιο ψέμα που μόνο η ανυπόληπτη ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης θα μπορούσε να αναφέρει. Ναι! Έχουμε ένα από τα ακριβότερα γάλατα στην ΕΕ. Γι’ αυτό όμως δε φταίει ούτε το καθεστώς των 5 ημερών ούτε η τιμή της πρώτης ύλης. Φταίει αποκλειστικά και μόνο η αισχροκέρδεια των γαλακτοβιομηχανιών, των μεσαζόντων, των σουπερμάρκετ, τα καρτέλ γάλακτος που αν και έχουν εντοπιστεί δραστηριοποιούνται ακόμη απτόητα, η υψηλή φορολογία (ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα έχει τόσο υψηλό ΦΠΑ στα τρόφιμα;) το υψηλό κόστος μεταφοράς καθώς και το δυσβάστακτο κόστος ενέργειας. Μπορούν να μας εξηγήσουν οι φωστήρες του Ανάπτυξης γιατί πχ. στη Φιλανδία το γάλα ως πρώτη ύλη έχει μεγαλύτερη τιμή κατά 2,5% και ως τελικό προϊόν μικρότερη κατά 35% σε σχέση με τη χώρα μας; Γιατί επίσης στην Φιλανδία το τελικό προϊόν έχει διπλάσια τιμή σε σχέση με την πρώτη ύλη και στην χώρα μας 3πλάσια; Ο κτηνοτρόφος ευθύνεται γι’ αυτές τις διαφορές; Γιατί παρά την πτωτική τάση για την τιμή παραγωγού (τάση αντίθετη με την υπόλοιπη Ευρώπη) για το πρώτο 8μηνο του 2013 στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία που ο Σκορδάς κατέθεσε στη Βουλή, η τιμή του τελικού προϊόντος δε μειώθηκε;
- «Η τιμή του γάλακτος παρά την κρίση αυξάνεται». Ναι αυξάνεται η τιμή του μόνο ως τελικό προϊόν και μάλιστα οι τελευταίες αυξήσεις διερευνώνται από τη δικαιοσύνη. Αντίθετα ως πρώτη ύλη η τιμή του έχει μειωθεί κατά 4,5% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2012 (πηγή ΕΕ) χωρίς ο καταναλωτής να έχει κερδίσει ούτε1 λεπτό. Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες η τιμή παραγωγού αυξήθηκε για το ίδιο διάστημα κατά 31 %, 25,3% και 22 % για Βέλγιο Γερμανία και Ολλανδία αντίστοιχα.
- «Το σημερινό καθεστώς επιβαρύνει κατά 25 % το κόστος του γάλακτος». Για να προασπίσουν τη πολιτική τους και να εξυπηρετήσουν τα αφεντικά τους αυτοδιαψεύδονται..Το όφελος από μείωση των επιστροφών όταν καταργηθεί 5νθήμερο υπολογίζεται σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΟΣΑ σε 5%. Εκτός και θεωρούν και οι ίδιοι τη μελέτη του ΟΟΣΑ αφερέγγυα.
- «Μόνο στην Ελλάδα χρησιμοποιείται ό όρος φρέσκο γάλα». Τους συνιστούμε να ταξιδέψουν στη γειτονική μας Ιταλία για να διαπιστώσουν ότι δεν είμαστε οι μόνοι.
- «Εναρμονιζόμαστε με την κοινή πρακτική των άλλων ευρωπαϊκών χωρών». Συμφωνούμε απόλυτα. Γι’ αυτό τους ρωτάμε ευθέως: Τα μακράς διάρκειας γάλατα θα τοποθετούνται πλέον στο ράφι όπως γίνεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή θα εξακολουθούν να τοποθετούνται στο ψυγείο ώστε να παραπλανάται ο καταναλωτής;
- «Το Γάλα που αγοράζει ο καταναλωτής από τα ψυγεία είναι ή μέχρι 5 ημερών ή άνω των 40 ημερών». Αυτοδιαψεύδονται αφού στη συνέχεια αναφέρουν ότι υπάρχουν προϊόντα με διάρκεια ζωής μεταξύ 15 και 40 ημερών. Δεν υπάρχουν προϊόντα κάτω των 15 ημερών γιατί με τη θερμική επεξεργασία το γάλα αντέχει πάνω από15 ημέρες (και πολύ περισσότερο ανάλογα με το ύψος της θερμοκρασίας). Ποιος ο λόγος να μειώνουν τη διάρκεια ζωής του κάτω των 15 ημερών; Και μια σημαντική απορία: για ποιο λόγο γάλα με διάρκεια άνω των 40 ημερών τοποθετείται στα ψυγεία; Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι και το μακράς διάρκειας γάλα εάν ανοιχθεί θα πρέπει να καταναλωθεί εντός 2-3 ημερών.
- «Το γάλα χαμηλής παστερίωσης και το γάλα υψηλής παστερίωσης-μακράς διαρκείας είναι διαφορετικά προϊόντα». Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που όλοι αντιδρούν στην επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος. Γιατί έτσι εξομοιώνονται δύο ανόμοια προϊόντα: Το φρέσκο γάλα (γάλα χαμηλής παστερίωσης) και το υψηλής παστερίωσης – μακράς διαρκείας!!! Επομένως αφού η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης γνωρίζει ότι είναι διαφορετικά προϊόντα και παρ’ όλα αυτά προωθεί την εξομοίωσή τους, τότε οφείλει να ομολογήσει ποια είναι τα συμφέροντα που της επιβάλουν να προχωρήσει σε αυτές τις ενέργειες.
- «η εγχώρια παραγωγή μειώνεται ενώ η εθνική ποσόστωση ανεβαίνει». Ποιο είναι το πρόβλημά τους; Ότι ανεβαίνει η εθνική ποσόστωση; Η εγχώρια αγελαδοτροφία καταρρέει, ο αριθμός των αγελαδοτρόφων και η γαλακτοπαραγωγή μειώνονται λόγω της καταστροφικής πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια. Μιας πολιτικής που επιβάλει αυξημένη φορολογία, αυξημένο κόστος ενέργειας, που αφήνει ανενόχλητα τα καρτέλ. Αυτά σε συνδυασμό με την προβληματική χρηματοδότηση, το αυξημένο κόστος διατροφής, την ετεροχρονισμένη εξόφληση των γαλακτοβιομηχανιών προς τους κτηνοτρόφους έχει οδηγήσει τους τελευταίους σε απόγνωση.
- «Το όριο των 5 ημερών είναι εμπόδιο για να πουλήσουν στις τοπικές αγορές». Ειλικρινά αδυνατούμε να σχολιάσουμε την συγκεκριμένη θέση, γιατί μια τέτοια θέση μόνο η νοσηρή φαντασία των Χατζηδάκη - Σκορδά μπορεί να αντιληφθεί.
- «Οι 5 μέρες δεν αρκούν για να μπορέσουν σε μικρές μονάδες παραγωγών να προωθήσουν τα προϊόντα τους σε Αθήνα - νησιωτική Ελλάδα». Αλήθεια αν δεν αρκούν οι 5 ημέρες θα αρκούν οι 2 ημέρες του γάλακτος ημέρας; Επειδή όμως όλοι ξέρουμε ότι φρέσκο γάλα υπάρχει και στην Αθήνα, καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για λάθος διατύπωση. Οι συντάχτες εννοούν ότι οι 5 ημέρες δεν αρκούν για να έρθει γάλα από άλλες χώρες στην Αθήνα.
- « Το σημερινό πλαίσιο λειτουργίας συνέβαλε στην παρακμιακή πορεία της κτηνοτροφίας». Το μόνο παρακμιακό που αντιλαμβανόμαστε να υπάρχει είναι η πολιτική υγεσλία του Υπουργείου Ανάπτυξης που εξειδικεύεται σε αντιαναπτυξιακές πολιτικές.
- Οι Βιομηχανίες θα αυτοδεσμεύονται για την διάρκεια ζωής του παραγόμενου γάλακτος». Θα αναγράφεται στη συσκευασία η μέθοδος επεξεργασίας (θερμοκρασία, χρόνος) ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει την επίδραση της στη θρεπτική αξία και ασφάλεια του γάλακτος;
- «Θεσπίζεται το γάλα ημέρας». Ποια η διαφορά του από το φρέσκο; Θα έχει διαφορετική επεξεργασία; Γιατί αν όχι, ποιος ο λόγος που σε αντίθεση με το φρέσκο θα έχει μόνο δυο ημέρες διάρκεια ζωής και όχι 5 ημέρες; Μήπως για να μην μπορεί να φθάσει στην Αθήνα που είναι και η πλειοψηφία των καταναλωτών; Ποιο είναι το μέγεθος της ζήτησης σε τοπικό επίπεδο που εσείς οραματίζεστε να διατίθεται το γάλα ημέρας σε σχέση με την Ελληνική παραγωγή γάλακτος;
- «Εισάγουμε το Ελληνικό σήμα». Εδώ και 7 μήνες υποτίθεται εισάγεται, χωρίς να έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, το ελληνικό σήμα το οποίο είναι προαιρετικό. Ξεχάσατε όμως να αναφέρετε ότι εσείς καταργήσατε την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος.
- «Η προωθούμενη λύση θα ομαλοποιήσει την αγορά» Η προωθούμενη λύση θα καταστρέψει την ελληνική κτηνοτροφία. Με τα συγκεκριμένα μέτρα δύνεται η δυνατότητα να έρχεται γάλα από άλλες χώρες ακόμη και συσκευασμένο. Έτσι δεν θα πληγούν μόνο οι κτηνοτρόφοι αλλά και οι βιομηχανίες. Οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι μεσάζοντες!!!! Επιπλέον εάν κανείς έχει την δυνατότητα να φέρει σε μαζική ποσότητα γάλα από άλλες χώρες για ποιο λόγο να διανύει μεγάλες αποστάσεις σε ακριτικές περιοχές της χώρας για να συγκεντρώνει γάλα από μικρές απομακρυσμένες κτηνοτροφικές μονάδες όταν ο σκοπός του απλά είναι η μεγιστοποίηση των κερδών του; Επομένως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι κτηνοτρόφοι όχι απλά να έχουν πρόβλημα μειωμένων τιμών αλλά πρόβλημα διάθεσης του γάλακτος, κάτι που θα οδηγήσει στον άμεσο αφανισμό τους. Αυτό όμως είναι το σχέδιο των δανειστών μας που με τόσο ζήλο προασπίζεται η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης!!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου