ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
(ΠΟΓΕΔΥ)
(ΠΟΓΕΔΥ)
Αθήνα 3-12-2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σε
μια χώρα που δοκιμάζεται σκληρά από τη οικονομική κρίση, την ανεργία ,
τη φτώχια και την αποβιομηχάνιση, όλοι μας περιμέναμε από το Υπουργείο
Ανάπτυξης να τιμήσει την ονομασία του και να πρωτοστατεί στη προσπάθεια
της χώρας για ανάπτυξη και έξοδο από τη κρίση. Δυστυχώς όμως όλους μας περίμενε μια οδυνηρή έκπληξη. Ο Υπουργός Ανάπτυξης αντί να ασχοληθεί με τα θέματα του υπουργείου του, που τόσο αρνητικές επιπτώσεις έχουν στη ζωή όλων μας θεωρεί ότι αποστολή του είναι να ασχολείται με θέμα και αρμοδιότητες άλλων Υπουργείων. Προφανώς ο συγκεκριμένος υπουργός θεωρεί ότι τα θέματα του Υπουργείου του είναι άνευ ουσίας ή τα έχει λύσει ή ότι δεν είναι ικανός τα αντιμετωπίσει.
Έτσι δεν έχει δει ούτε έχει ακούσει τίποτα για τα καρτέλ που λυμαίνονται την αγορά, ούτε τον απασχολεί το παράδοξο που όλοι γνωρίζουμε, ότι τα ελληνικά προϊόντα να πωλούνται ακριβότερα στην Ελλάδα από ότι το εξωτερικό. Το παραεμπόριο που οργιάζει στη χώρα μας είναι προφανώς κατ’ αυτόν αρμοδιότητα άλλου υπουργείου και γι’ αυτό δεν ασχολείται . Το άνοιγμα της ψαλίδας στις τιμές των προϊόντων μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή είναι ανύπαρκτο θέμα. Δεν τον απασχολεί ότι πρώτες ύλες που είναι φθηνότερες στην Ελλάδα από ότι στη ΕΕ, καταλήγουν ως τελικά προϊόντα να είναι ακριβότερα στο ράφι. Έτσι όταν δεν προσπαθεί να ανεβάσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που αυξάνουν το κόστος ζωής αλλά και το κόστος παραγωγής προσπαθεί να διαλύσει σημαντικούς τομείς της ελληνικής παραγωγής: την ελληνική κτηνοτροφία.
Σε όλες της ανεπτυγμένες χώρες η αναλογία Ζωικής προς φυτική παραγωγή είναι 70 : 30 ενώ στη χώρα μας είναι περίπου το αντίστροφο. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που οι γεωτεχνικοί, εδώ και χρόνια, φωνάζουμε για την ανάγκη ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας η οποία μπορεί να αποτελέσει διέξοδο για απασχόληση, να συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας και στην έξοδο από την κρίση.
Προφανώς όμως αυτό είναι αντίθετο με τα σχέδια των τοκογλύφων δανειστών μας και των ντόπιων συνεργατών τους. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι οι δαπάνες μας για εισαγωγή ζωικών προϊόντων είναι ίσες με το ποσό που λαμβάνουμε ετησίως από τις άμεσες ενισχύσεις, δηλ. 2,2 δισεκατομμύρια Ευρώ περίπου. Είμαστε οι καλύτεροι πελάτες των δανειστών μας, που σε καμιά περίπτωση δεν θα ήθελαν να ανατραπεί αυτό.
Έτσι λοιπόν ο Υπουργός Ανάπτυξης (προφανώς επειδή θεωρεί το εμπόριο των δανειστών τα είναι δικιά του αρμοδιότητα) προσφέρθηκε να διαφυλάξει αυτή την κατάσταση. Με πρόσχημα την έκθεση του ΟΟΣΑ ανέλαβε να δώσει δείγματα πιστής υποταγής στους δανειστές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε από μια πολύ μεγάλη σειρά επισημάνσεων του ΟΟΣΑ, αυτός επέλεξε να ασχοληθεί και να προβάλλει τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλα, για να επιτεθεί στην κτηνοτροφία. Κόπτεται για το γάλα των ανέργων αυτός που δε διστάζει να τους κόβει το ηλεκτρικό ρεύμα με ότι ολέθριες συνέπειες αυτό συνεπάγεται.
Το γεγονός ότι η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος είναι αρμοδιότητα του ΥΠΑΑΤ και όχι του δικού του Υπουργείου δεν τον πτόησε. Επιπλέον αποδεικνύοντας ότι η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας, ασχολήθηκε με τη φρεσκότητα του γάλακτος, για την οποία δεν ισχύει το «ότι δηλώσεις». Η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος σχετίζεται με την επεξεργασία και τις συνθήκες διατήρησης του και όχι από τις εντολές που αυτός δέχεται από τους δανειστές μας.
Η μείωση των τιμών στο ράφι, κάτι που όλοι ως καταναλωτές επιθυμούμε, για τον Υπουργό Ανάπτυξης είναι συνυφασμένη με την μείωση των τιμών του γάλακτος σε επίπεδο κτηνοτρόφου, προκειμένου να μείνουν αμετάβλητα τα υπερκέρδη των καρτέλ. Εξάλλου γι’ αυτό δεν ενδιαφέρεται για τη μείωση των τιμών που διαμορφώνουν το κόστος παραγωγής για τους κτηνοτρόφους (τιμές ζωοτροφών ηλεκτρικού ρεύματος κλπ).
Η περιβόητη αύξηση της διάρκεια ζωής του φρέσκου δε θα μειώσει τις τιμές του γάλακτος αφού ούτε και η τιμή του υψηλής παστερίωσης έχει μειωθεί αλλά θα προκαλέσει ένα σοβαρό πλήγμα στη γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία αφού θα γίνουν αθρόες εισαγωγές γάλακτος από την ΕΕ. Αυτό αποτελεί το τελευταίο πλήγμα σε μια σειρά πληγμάτων που έχουν σχεδιάσει για την ελληνική κτηνοτροφία. Ενδεικτικά αναφέρονται ο κτηνίατρος εκτροφής που θα έχει αμφίβολη αποτελεσματικότητα θα προκαλέσει δυσβάστακτη οικονομική επιβάρυνση ειδικά για τις μικρομεσαίες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, το άλυτο πρόβλημα των βοσκοτόπων, που κάποιοι άλλοι οραματίζονται να είναι γεμάτοι με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά και η φορολόγηση αγροτεμαχίων και βοσκοτόπων.
Θέλουμε να ενημερώσουμε το Υπουργό Ανάπτυξης ότι στη προσπάθεια του για διάλυση της Ελληνικής Κτηνοτροφίας και τη Γεωργίας γενικότερα, θα μας βρει απέναντί του. Πρέπει επιτέλους να μάθει ότι τα πειθαρχικά και οι διαθεσιμότητες δεν ισχύουν μόνο για τους Δημοσίους Υπαλλήλους αλλά και για τους πολιτικούς.
Τέλους θέλουμε να κάνουμε γνωστό σε όλους ότι οι Έλληνες γεωτεχνικοί ανησυχούν για τις μεθοδεύσεις που εφαρμόζονται, και είναι σε επαγρύπνηση γιατί το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι αυτό που διαπραγματεύεται με τον ΠΟΕ και το θέμα της Φέτας μαζί με άλλα θέματα ΠΟΠ που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου