Ηράκλειο, 30/10/2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Γιατί, αυτό το νέο πρόγραμμα συνοδεύεται από το γεγονός ότι φέτος δεν έγινε προκήρυξη για πρόσληψη εποχικού προσωπικού ή με το θεσμό της πρακτικής άσκησης στις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν εργαζόμενοι που τουλάχιστον αμείβονταν (όπως γινόταν μέχρι σήμερα). Τα παραπάνω μας οδηγούν να καταλάβουμε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ επιθυμεί με αυτό το «καινούργιο πρόγραμμα» να καλύψει διαρκείς ανάγκες που έχει για την πραγματοποίηση των ελέγχων που απαιτείται να γίνουν για την πληρωμή διαφόρων ενισχύσεων προς τους αγρότες. Φέτος 445 εργαζόμενοι θα βαπτιστούν «εκπαιδευόμενοι».
Αλλά, οι παραπάνω «εκπαιδευόμενοι» δεν θα λάβουν μισθό για την εργασία τους, αλλά επίδομα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας. Δεν θα αποκτήσουν ένσημα οπότε:
- Δεν θα μπορούν να αποδείξουν την προϋπηρεσία που απέκτησαν, αντί αυτού θα λάβουν μία βεβαίωση πιστοποίησης της εργασιακής εμπειρίας.
- Δεν θα μπορούν να ανανεώσουν το βιβλιάριο υγείας τους.
- Δεν θα μπορούν να λάβουν επίδομα ανεργίας.
- Δεν θα ασφαλιστούν πουθενά, παρά μόνο για την κάλυψη ατυχημάτων εν ώρα εργασίας.
Είναι κάτι καινούργιο αυτό, ή αφορά μόνο τους γεωπόνους; Όχι βέβαια. Είναι απλά, άλλος ένας τρόπος που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να κοροϊδέψει 445 ανέργους και ολόκληρη την κοινωνία λέγοντας ότι παίρνει τάχα μέτρα κατά της ανεργίας. Και το πιο σκληρό είναι ότι μεταξύ άλλων κοροϊδεύει άνεργους άνω των 50 ετών και γονείς, προστάτες τρίτεκτων και πολύτεκνων οικογενειών, μονογονεϊκών οικογενειών και οικογενειών με μέλη με αναπηρία άνω του 67%, αυτοί δηλαδή που θα πριμοδοτηθούν για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, μαζί με ανέργους κάτω των 30 ετών και γυναίκες. Και η περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ σίγουρα δεν είναι μοναδική.
Ως Σύλλογος Γεωπόνων Νομού Ηρακλείου δεν είμαστε αντίθετοι σε προγράμματα τα οποία πραγματικά προσφέρουν περαιτέρω εκπαίδευση, ενημέρωση και εργασιακή εμπειρία στο επιστημονικό δυναμικό της Ελλάδας. Είμαστε όμως αντίθετοι στην εκμετάλλευση των εργαζομένων με την πρόφαση ότι είναι εκπαιδευόμενοι. Από νομικής άποψης φυσικά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την εν λόγω πρακτική. Από ηθικής άποψης όμως; Ή μήπως “ότι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό”;