Άνεργοι - Δημόσιοι υπάλληλοι - Ιδιώτες - Ιδιωτικοί υπάλληλοι - Συμβασιούχοι - Υποαπασχολούμενοι

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

ΠΕΓΔΥ - Απεργιακές κινητοποιήσεις

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Αθήνα, 31.7. 20013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

    Τα προγράμματα «κινητικότητας-διαθεσιμότητας» προχωρούν με έντονο ρυθμό, δημιουργώντας νέες πλατείες Κλαυθμώνος με τις επερχόμενες απολύσεις.
    O αγώνας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής συνεχίζονται και εντείνεται σε συνεργασία όλου του συνδικαλιστικού κινήματος.
    Στα πλαίσια αυτά η ΑΔΕΔΥ μετά από σύσκεψη με τους Προέδρους των Ομοσπονδιών αποφάσισαν:
  1. Την πραγματοποίηση αύριο 1-8-2013 τετράωρης στάσης εργασίας από τις 11.00 π.μ. έως την λήξη του ωραρίου σε όλο το Δημόσιο Τομέα και συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.
  2. Την πραγματοποίηση 24ωρης πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας την Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013 και συγκέντρωση στις 10.00 π.μ. έξω από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΓΔΥ καλεί τους εργαζόμενους στην συμμετοχή των κινητοποιήσεων της ΑΔΕΔΥ, με την μαζική τους παρουσία να δώσουν απάντηση στην λαίλαπα της πολιτικής των απολύσεων και στην ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
      

Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΑΚΗ

ΔΣ Πέμπτη 01 Αυγούστου 2013

Την Πέμπτη 01 Αυγούστου στις 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί διοικητικό συμβούλιο στα γραφεία του ΓΕΩΤΕΕ/ΠΚ, Λ. Δημοκρατίας 35, α' όροφος.

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

11η Παγκρήτια Αγροτική - Εμπορική Έκθεση Αρκαλοχωρίου

Από το Σάββατο 20 Ιουλίου άνοιξε τις πύλες η 11η Παγκρήτια Αγροτική - Εμπορική Έκθεση Αρκαλοχωρίου. Η έκθεση συνεχίζεται μέχρι την Τετάρτη 24 Ιουλίου με ωράριο λειτουργίας 5:30 μ.μ - 10:30 μ.μ.
Για σήμερα, 22 Ιουλίου 2013, το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων περιλαμβάνει την παρουσίαση της έκθεσης ζωγραφικής του Μηνά Καμπιτάκη «Υψιπέδια» (…απ’την κορφή του αγέρα), μια ματιά του τοπίου της Κρήτης από ψηλά. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στις 7:30μ.μ. με είσοδο ελεύθερη για το κοινό και διοργανώνεται από τους πολιτιστικούς συλλόγους Αρκαλοχωρίου και Ζωφόρων με τη στήριξη του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

ΠΟΣΓ - Απόφαση ΔΣ για τον καθορισμό του υπεύθυνου επιστήμονα άσκηση εμπορίας λιπασμάτων, πολλαπλασιαστικού υλικού και γεωργικών φαρμάκων

Θέμα: «Απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου Π.Ο.Σ.Γ σχετικά με τον καθορισμό του υπεύθυνου επιστήμονα άσκηση εμπορίας λιπασμάτων, πολλαπλασιαστικού υλικού και γεωργικών φαρμάκων»

Μετά από πολύωρη σύσκεψη το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Σ.Γ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση.

1. Ν.4152/2013 - Καθορισμός υπεύθυνου επιστήμονα στη  άσκηση εμπορίας λιπασμάτων, πολλαπλασιαστικού υλικού φυτικών ειδών και γεωργικών φαρμάκων
    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων υπενθυμίζει ότι η καταληκτική προθεσμία για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος καθορισμού θεμάτων που αφορούν  την άσκηση εμπορίας λιπασμάτων ,παραγωγής και εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού , φυτικών ειδών καθώς και την εμπορία γεωργικών φαρμάκων σύμφωνα με το 4152/2013, είναι η 9η Αυγούστου 2013, και ως εκ τούτου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς στενεύουν τα χρονικά όρια για την έκδοση των σχετικών Π.Δ. από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
    Παράλληλα η Π.Ο.Σ.Γ. κατηγορηματικά τονίζει ότι ο μοναδικός «ισότιμος» υπεύθυνος επιστήμονας για την εμπορία λιπασμάτων και παραγωγής και εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού φυτικών ειδών και εμπορίας γεωργικών φαρμάκων  πρέπει να είναι γεωπόνος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πλήρους απασχόλησης, με αυτοπρόσωπη παρουσία σε όλα τα στάδια άσκησης αυτών των δραστηριοτήτων, καθώς μόνο έτσι διασφαλίζεται η προστασία του άνθρωπου, η υγεία των φυτών και των ζώων και η προστασία του περιβάλλοντος.
    Θεωρούμε πως η ομάδα εργασίας στην οποία συμμετείχε η Π.Ο.Σ.Γ στις 14/6/2013 είχε ως σκοπό να τεκμηριώσει με επάρκεια την παραπάνω θέση.

2.Τροποποίηση Ν.4036/2012 .Ηλεκτρονική συνταγογράφηση και ασυμβίβαστο στην εμπορία γεωργικών φαρμάκων

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων κατ' αρχάς τάσσεται  υπέρ της εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, επικυρώνοντας την πάγια δηλαδή θέσης της Ομοσπονδίας.
    Ωστόσο μετά από έντονο προβληματισμό και αναλυτική συζήτηση το Δ.Σ της Π.Ο.Σ.Γ. κατά πλειοψηφία εκτιμά πως το επίμαχο άρθρο το οποίο θέτει ασυμβίβαστο μεταξύ διακινητή γεωργικών φαρμάκων και συνταγογράφου, δημιουργεί περιορισμούς και πρακτικές δυσκολίες που δυσχεραίνουν την εφαρμογή του την παρούσα χρονική περίοδο.
    Εξάλλου σε άλλη παράγραφο του νομοσχεδίου τονίζεται ότι «η διαδικασία έκδοσης άδειας συνταγογράφησης, οι όροι και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα για να αποκτήσουν άδεια συνταγογράφησης,  θα εκδοθούν με  προεδρικό διάταγμα, μετά από πρόταση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων»

    Η σοβαρότητα όμως του θέματος επιβάλλει την περαιτέρω διαβούλευση και την άμεση συλλογή απόψεων όλων των Γεωπονικών Συλλόγων μελών της Π.Ο.Σ.Γ.  προκειμένου να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στη διαμόρφωση τελικής θέσης.
Στις  δύσκολες χρονικά στιγμές για την ιστορία του  κλάδου  μας , επιβάλλεται  από όλους  τους  γεωπονικούς  φορείς να πορευθούν ενωμένοι, χωρίς εσωστρέφεια, να εκθέσουν τα επιχειρήματα τους, αντιμετωπίζοντας τα πραγματικά προβλήματα του γεωπονικού κλάδου και της αγροτικής οικονομίας της χώρας.


Για το Δ.Σ
Ο Πρόεδρος                                                        Ο Γενικός Γραμματέας
Σοφολόγης Δημήτριος                                                 Παναγούλης Χρήστος

ΠΕΓΔΥ - Ανακοίνωση για το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο

Αθήνα 12/7/2013
            Αρ. Πρωτ.:  364

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΘΕΜΑ:
ΝΕΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ: ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ & ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

η τρικομματική κυβέρνηση τον περασμένο Νοέμβριο θεσμοθέτησε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων. Το συγκεκριμένο  πειθαρχικό δίκαιο το οποίο αποτελεί συνέχεια σειράς αντιλαϊκών μέτρων  που έχουν ψηφιστεί και εφαρμοσθεί  από τις μνημονιακές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών κατ΄ εντολή της ΕΕ και της τρόικας, αποδεικνύει  το πώς όλοι αυτοί αντιλαμβάνονται τις  έννοιες του «μικρού» και «επιτελικού»  κράτους.

    Έτσι η κυβέρνηση  με τη θέσπιση αυτού του πειθαρχικού δίκαιου αποσκοπεί
  • στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και των  διεκδικήσεων των εργαζομένων 
  • στη δημιουργία ενός νέου  προτύπου δημοσίου υπαλλήλου, πειθήνιου τόσο στις εντολές του ανωτέρω του όσο και στις  απαιτήσεις των ιδιωτών, και ιδίως αυτών που αντιστρατεύονται τα συμφέροντα των αγροτών.
    Για να επιτευχθεί ο παραπάνω σκοπός  επιστρατεύουν  ένα βάρβαρο  μέσο: τον φόβο και την τρομοκράτηση των υπαλλήλων. Οποιοσδήποτε τολμήσει να διεκδικήσει εργασιακό δικαίωμα, θα κατηγορείται ως «επίορκος». Οι Δημόσιοι υπάλληλοι είναι πλέον εν δυνάμει «επίορκοι» και οιονεί «ένοχοι» και ζουν διαρκώς με την ανασφάλεια ότι κάποιος πολίτης, στον οποίο δεν αρέσει το αποτέλεσμα μιας υπηρεσιακής πράξης, μπορεί να προσφύγει δικαστικά, όχι μόνο για να ακυρώσει την πράξη, αλλά και να εκδικηθεί ταυτόχρονα τον υπάλληλο αλλά και να εξασφαλίσει «ευνοϊκότερη μεταχείριση» στο μέλλον.  Εκτός  όμως από τους κινδύνους που διατρέχει ο κάθε υπάλληλος  κατά την εκτέλεση της εργασίας του,  διατρέχει τον κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπος με ΑΡΓΙΑ! ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος πολίτης, για τον οποιοδήποτε λόγο, του κάνει μήνυση  για ανάρμοστη συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας ή έχει την ατυχία και βρεθεί σε απεργία ή διαδήλωση. Επιπροσθέτως, η  δικαίωση των  υπαλλήλων δυσχεραίνεται  αφού με την κατάργηση του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού, αυτοί πρέπει να απευθύνονται στο ΣτΕ!
    Στα πλαίσια υλοποίησης των παραπάνω πολιτικών παρατηρείται το τελευταίο διάστημα αύξηση γεωμετρική πρόοδο των κρουσμάτων των δήθεν ‘’επίορκων’’ δημοσίων υπαλλήλων είτε για ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής τους δράσης είτε για ανάρμοστη συμπεριφορά τους εντός και εκτός υπηρεσίας είτε για χρηματισμό.
    Έτσι  πρόσφατα  έγινε καταγγελία από ενδιαφερόμενο κατά συναδέλφου του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας  για ανάρμοστη  συμπεριφορά  εντός υπηρεσίας και για μη συνεργασία. Το «παράπτωμα» του συναδέλφου ήταν ότι ήθελε να τηρηθούν οι προβλεπόμενες  από τη νομοθεσία διαδικασίες, ότι είχε το ‘’θράσος’’ να αμφισβητήσει ιδιώτη-γεωπόνο!!! ότι δεν του έφερε αντιπροσωπευτικό δείγμα αμπέλου προκειμένου να κάνει τη διάγνωση –όπως την είχε κάνει πάμπολλες φορές-  και ότι δεν είχε συμπληρώσει το αντίστοιχο έντυπο─αίτηση εξέτασης φυτικού δείγματος της υπηρεσίας όπως προβλέπεται!!!
    Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
    Πρέπει άμμεσα να τροποποιηθεί το νέο πειθαρχικό δίκαιο, να προσφερθεί νομική κάλυψη από την υπηρεσία και να  τεθεί το θέμα κεντρικά,  σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Το νέο πειθαρχικό δίκαιο δεν ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ. ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ.
    Το νέο πειθαρχικό δίκαιο Καλλιεργεί κλίμα τρομοκρατίας, ανασφάλειας, κανιβαλισμού μεταξύ των εργαζομένων, αφού ο ΔΥ θα μπαίνει στα εξής διλήμματα:
  • να εκτελώ τις ‘’επιθυμίες’’ του κάθε ένα  για να μην μου κάνει καμιά καταγγελία και βρεθώ σε αργία-απόλυση
  • να εκτελώ τις εντολές του ανωτέρου μου, ακόμη και αν γνωρίζω ότι είναι παράνομες, για να μην μου κάνει κακή αξιολόγηση και κινδυνεύσω να βρεθώ αν όχι σε κινητικότητα τουλάχιστον στον ίδιο βαθμό-μισθολόγιο!!!
.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΜΟΝΑΣ
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΩΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

    Όσοι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα να τα καταγγείλουν αμέσως στα σωματεία τους. ΓΙΑΤΙ συνάδελφε, το προσωπικό σου πρόβλημα μπορεί να αποτελέσει αυριανό πρόβλημα και άλλων συναδέλφων σου.
Ενάντια στην επιβολή του κλίματος πειθάρχησης και εκφοβισμού, προκειμένου να περάσουν οι απολύσεις στο Δημόσιο ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Τρόικας.
    Ενάντια στην τρομοκράτηση των εργαζόμενων ώστε να αποδεχτούν σιωπηλά και υποταγμένα τις κυβερνητικές αποφάσεις.
Ενάντια στην ποινικοποίηση του κινήματος ανατροπής αυτής της πολιτικής. Θέλουμε να πιστεύουμε  ότι η Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΑΑΤ θα προασπίσει  τους προβλεπόμενους κανόνες λειτουργίας των υπηρεσιών  του Υπουργείου μας και θα εξασφαλίσει κανόνες δικαίου για τους υπάλληλους .
    Τελειώνοντας θέλουμε  να γνωρίσουμε σε όλους ότι η  ΠΕΓΔΥ θα αγωνισθεί με κάθε μέσο, και σε συνεργασία με την ΠΟΓΕΔΥ & την ΑΔΕΔΥ,  θα προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες που προβλέπονται για την διασφάλιση της αξιοπρέπειας του κλάδου και των μελών της, από κάθε προσπάθεια συκοφάντησης ή διασυρμού.

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                         Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


          ΝΙΚ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ                        ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΑΚΗ

ΠΟΓΕΔΥ - Δελτίο Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Η ένδεια πολιτικών επιχειρημάτων και η πρόχειρη  κυριολεκτικά προσέγγιση του πάλαι ποτέ υφυπουργού εσωτερικών  δε μας ξάφνιασε. Αντίθετα ήταν αναμενόμενο, αυτή τη  χρονική και πολιτική συγκυρία,  προβεβλημένα  στελέχη αυτού του βεληνεκούς, τα οποία ατύχησαν στην λήψη υπουργικών θέσεων, να διαπρέψουν με τις «ηχηρές» τοποθετήσεις τους, αλλά δυστυχώς γι αυτά «κενές περιεχομένου» και στερούμενες παντελώς των πραγματικών στοιχείων.

 Ο Κοινοβουλευτικός  Εκπρόσωπος  του ΠΑΣΟΚ κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, ανέφερε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ως «τυπικό παράδειγμα» της «λυτρωτικής» έννοιας του κρατικού υπαλλήλου και της συνεπεία  αυτής «διαθεσιμότητας – κινητικότητας», το παράδειγμα  στελέχωσης  μιας Δασικής υπηρεσίας όπου σε έναν «Νομό Α με 14 Δασολόγους» και μιας άλλης σε έναν «Νομό Β με 1 Δασολόγο ή και κανέναν».

 Ο κος Κουκουλόπουλος συνέχισε τις ανακριβείς αναφορές του στοχοποιώντας και την Κτηνιατρική Υπηρεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ., στην οποία επέδωσε ως προσωπικό το 85% των κτηνιάτρων της χώρας και την αρμοδιότητα της έγκρισης των σχεδίων βελτίωσης. Για την δική του ενημέρωση ,τον πληροφορούμε πως ο αριθμός των κτηνιάτρων της Γεν. Δ/νσης Κτην/κής του ΥΠ.Α.Α.Τ. είναι 37 από συνολικά 722 Κτηνιάτρους οι οποίοι υπηρετούν κυρίως στην Περιφέρεια και ότι η Κτηνιατρικές Υπηρεσίες δεν εγκρίνουν σχέδια βελτίωσης. Όσο αφορά τις δηλώσεις του για τους 4.500 Γεωπόνους, μάλλον αντλεί τα στοιχεία του από άλλες χώρες ή τα βλέπει στον ύπνο του. (Οι Γεωπόνοι που υπηρετούν σε Δήμους, Αιρετές Περιφέρειες, Αποκεντρωμένες Περιφέρειες και ΥΠ.Α.Α.Τ. είναι 2.200).

 Μήπως  είναι υποχρέωση του να έχει την στοιχειώδη γνώση της δομής, οργάνωσης και των αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών κατά των οποίων τοποθετείται άστοχα  και επικίνδυνα, παραπληροφορώντας το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

 Εκτός βέβαια της αναμενόμενης εύκολης στοχοποίησης υπηρεσιών και υπαλλήλων, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη νέα αυτή πρόκληση ενός, επιεικώς άσχετου με το θέμα πολιτικού άνδρα,  που μάλιστα πέρασε και από θέση ευθύνης.

 Η ΠΟΓΕΔΥ και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία καταδικάζουν τέτοιου είδους δηλώσεις που μάλλον σε φτηνά πολιτικά πυροτεχνήματα μας παραπέμπουν. Δυστυχώς  κάποιοι επιμένουν να επαναλαμβάνονται. Οι  ίδιες ακριβώς αναφορές , οι ίδιες αιτιάσεις  ανά τακτά χρονικά διαστήματα επανέρχονται (π.χ. 15.09.11 σε τηλεοπτική εκπομπή, 18.06.12 σε ιστοσελίδα κ.λ.π). Ευτυχώς για την Ελληνική Κοινωνία  όλοι κρινόμαστε και ιδιαίτερα οι πολιτικοί που όταν δεν έχουν ίχνος γνώσης και όταν ο λόγος τους στερείται κάθε λογικού επιχειρήματος, πρέπει να ανησυχούν για τη δική τους κοινωνική διαθεσιμότητα. 

 Φαίνεται ότι το μόνο που αποκόμισε ο πρώην Υφυπουργός, από τη κυβερνητική του θητεία στο Υπουργείο Εσωτερικών, είναι ο αριθμός των υπηρετούντων Δασολόγων σε έναν κατεξοχήν παραγωγικό και δύσκολο από άποψη Δασολογικής επιστήμης νομό. Και αυτό θα ήταν θεμιτό, αν ο αριθμός αυτός αποτελούσε ερέθισμα για τη διερεύνηση του κατά πόσο επαρκεί αυτός ο αριθμός υπηρετούντων Δασολόγων, προκειμένου να ανταπεξέλθει τόσο στην προστασία, διαχείριση και ανάπτυξη των δασικών οικοσυστημάτων , όσο και για να σταθεί δίπλα στον ορεινό δασόβιο και παραδασόβιο πληθυσμό.

 Είναι τουλάχιστον ατυχείς και άστοχες τέτοιου είδους παρεμβάσεις, για μία τραγικά υποστελεχωμένη δασική υπηρεσία, η οποία σε επίπεδο ελληνικής επικράτειας προσπαθεί να διαχειριστεί και να προστατέψει, μετά και την ενσωμάτωση των αρμοδιοτήτων της αγροφυλακής, το 95% της ελληνικής γης. Και για να τελειώνουμε: Το ερώτημα δεν είναι αν περισσεύουν οι 14 Δασολόγοι του Ν. Δράμας (γιατί σίγουρα δεν περισσεύουν), αλλά ο ένας Δασολόγος που έχει απομείνει στο Αίγιο, στα Καλάβρυτα, στην Τρίπολη, στη Βυτίνα, στη Σπάρτη, στο Γύθειο, στο Λαύριο και σε τόσες άλλες δασικές υπηρεσίες.

 Η  ΠΟΓΕΔΥ  και η Ένωση Δασολόγων, γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες του δασικού Τομέα και τις πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών (σε έμψυχο δυναμικό, πόρους και μέσα) για την υλοποίηση του έργου τους και την ανάγκη να σταθεί στο πλευρό του πολίτη της ορεινής υπαίθρου, ζητούν,  να ενισχυθούν οι  Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων με επιστημονικό (δασολογικό) προσωπικό και θεωρούν  ότι τα διοικητικά και τα περιβαλλοντικά προβλήματα δε λύνονται με πρόχειρες, αποσπασματικές ή και για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων δηλώσεις σε βάρος των  εργαζομένων, αλλά μόνο με το σεβασμό και τη σοβαρή αντιμετώπιση τους από την Πολιτεία (στα πλαίσια του Συντάγματος και των Νόμων) και την έμπρακτη  στήριξη από αυτήν του πάγιου και επίκαιρου και σήμερα αιτήματος μας, για την ενίσχυση των Δασικών Υπηρεσιών.

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ
ΠΟΓΕΔΥ
ΠΕΓΔΥ
ΠΕΔΔΥ
ΠΕΚΔΥ

ΠΟΓΕΔΥ Δελτίο Τύπου - Συνάντηση με μέλη του Δ.Σ. της ΕΝ.ΠΕ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα στις 17-07-2013, συνάντηση των μελών του Γ.Σ της ΠΟΓΕΔΥ με μέλη του Δ.Σ. της ΕΝ.ΠΕ. για να συζητηθεί η πρόταση της Ομοσπονδίας για την κατάρτιση των νέων οργανισμών των Αιρετών Περιφερειών, όσο αφορά τις Γεωτεχνικές Υπηρεσίες.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Ομοσπονδίας έθεσαν τις βασικές αρχές στην βάση των παρακάτω:

  •     Η Αγροτική Οικονομία αποτελεί την ραχοκοκαλιά της Οικονομίας της χώρας μας και η αγροτική πολιτική θα πρέπει να στοχεύει στη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, στην αύξηση της παραγωγής τους και στην παραγωγή ασφαλών τροφίμων ζωικής και φυτικής προέλευσης.
  •     Η άσκηση των αρμοδιοτήτων στις Γεωτεχνικές Υπηρεσίες των Αιρετών Περιφερειών έχει μεταβιβαστεί από το ΥΠΑΑΤ που διατηρεί και τον συντονιστικό ,ελεγκτικό ρόλο στην άσκηση ενιαίας πολιτικής για την ανάπτυξη της γεωργίας , κτηνοτροφίας και την προστασίας της δημόσιας υγείας,
  •     Τα σημερινά Π.Δ. για τους Οργανισμούς των Αιρετών Περιφερειών, δεν απηχούν τις πραγματικές ανάγκες, που απαιτούν την ύπαρξη και λειτουργία των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα διοίκησης της χώρας και η εφαρμογή τους έχει οδηγήσει σε σωρεία προβλημάτων Η υφιστάμενη διάρθρωση των Υπηρεσιών σε μία Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής, δε μπορεί να ανταποκριθεί και να καλύψει τα πολλά επιστημονικά και πρακτικά θέματα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Το διοικητικό αυτό σχήμα δεν είναι λειτουργικό λόγω αδυναμίας συντονισμού τόσων υπηρεσιών και τελικά δεν είναι αποτελεσματική η άσκηση των αρμοδιοτήτων.

Η ΠΟΓΕΔΥ ,γνωρίζοντας πως βασική προϋπόθεση για την καλή λειτουργία των διοικητικών δομών είναι το οργανωτικό τους σχήμα, το οποίο θα πρέπει να ικανοποιεί τις ανάγκες εκτέλεσης των αρμοδιοτήτων που προκύπτουν από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία και θέλοντας να συμβάλλει στη θέσπιση ενός λειτουργικού και ουσιαστικά αποτελεσματικού διοικητικού μηχανισμού οργάνωσης των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών, πρότεινε :

  1. Βασική γεωτεχνική υπηρεσία θα πρέπει να είναι η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής. Η Γενική αυτή Διεύθυνση πρέπει να μετονομασθεί σε Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, Κτηνιατρικής & Αλιείας για να απεικονίζονται όλα τα αντικείμενα. Σε επίπεδο έδρας της περιφέρειας πρέπει να υπάρχουν διακριτές επιτελικές Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, Κτηνιατρικής και Αλιείας. Κατά αντιστοιχία διακριτές θα πρέπει να είναι και οι Γεωτεχνικές υπηρεσίες των Π.Ε.
  2. Μόνο διακριτές και κάθετα οργανωμένες Γεωτεχνικές Υπηρεσίες ,που θα ασκούν το σύνολο των αρμοδιοτήτων τους ,σωστά στελεχωμένες θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Αγροτικής Οικονομίας

    Η διοίκηση των Περιφερειών θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, στην τοποθέτηση στελεχών, σε θέσεις ευθύνης καθαρά γεωτεχνικών υπηρεσιών, που δεν έχουν καμία επιστημονική σχέση με το αντικείμενο αυτό. Επειδή δε σε κάποιες Περιφέρειες έχει διαπιστωθεί τέτοια αντιμετώπιση, θα πρέπει να διορθωθούν οι στρεβλώσεις αυτές

Μετά την υποβολή των προτάσεών μας ,το Δ.Σ. της ΕΝ.ΠΕ, δεσμεύτηκε πως σε κάθε Περιφέρεια η επιτροπή που θα συσταθεί για την κατάρτιση των νέων Οργανισμών, θα περιλαμβάνει μεταξύ των μελών της και εκπρόσωπο της ΠΟΓΕΔΥ και των πρωτοβάθμιων σωματείων για να εκφραστούν οι θέσεις της.

Αποφασίστηκε να οριστεί νέα συνάντηση για την εκτενέστερη εξέταση του θέματος.

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

ΠΟΓΕΔΥ - Δελτίο Τύπου, κινητοποιήσεις 15 και 16 Ιουλίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 11-7-2013

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στις πολιτικές των μνημονίων που εξακολουθούν να προωθούν και να υλοποιούν Κυβέρνηση και Τρόικα με λυσσαλέα ένταση.

Σε συνέχεια της σημερινής, Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013, κινητοποίησης (Στάση Εργασίας  και Συλλαλητήριο)  σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα  και εν όψει της συζήτησης και ψήφισης του νέου πολυνομοσχεδίου την ερχόμενη Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013 στη Βουλή, η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και η ΠΟΓΕΔΥ καλούν:

1. Σε Συλλαλητήριο τη Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2013, το απόγευμα στις 8 μ.μ. στο Σύνταγμα και περικύκλωση της Βουλής.
    Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα να δώσουν μαζικό και δυναμικό παρόν στο συλλαλητήριο και στη συναυλία που θα ακολουθήσει με την εθελοντική συμμετοχή καλλιτεχνών, που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους, στον αγώνα μας.
    Καλούμε τους Έλληνες πολίτες να αντισταθούν στην ισοπέδωση του Κοινωνικού Κράτους, της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, της διάλυσης των Δημόσιων Υπηρεσιών, στην εκποίηση του Δημοσίου Πλούτου. Αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί ΤΩΡΑ!!!

2. Στη Γενική 24ωρη Απεργιακή Κινητοποίηση, ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ, την Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013, ημέρα συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή και στην Απεργιακή Συγκέντρωση στην Πλ. Κλαυθμώνος, στις 11:00 π.μ.
    Καλούμε όλα τα Μέλη μας και τα Σωματεία που ανήκουν στη δύναμή μας να στηρίξουν αυτές τις κινητοποιήσεις με όλες τους τις δυνάμεις.

Δίνουμε κοινό αγώνα!

Είμαστε Άνθρωποι – Δεν είμαστε Αριθμοί!

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ

ΠΟΓΕΔΥ - ΠΟΣΕΥΓ - Δελτίο Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 11-7-2013

Χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο, απελευθέρωση των απολύσεων στον Ιδιωτικό  Τομέα, νέα φορολεηλασία «ξαφνικός θάνατος» νέων οργανισμών και επιχειρήσεων του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα, άρση της αναστολής πλειστηριασμών κατοικιών για χρέη προς το δημόσιο συνθέτουν την πολιτική της Συγκυβέρνησης που υλοποιείται με το πολυνομοσχέδιο που προωθείται για ψήφιση στη Βουλή.

Η Κυβέρνηση εμμένει στην εφαρμογή του πιο ανελέητου σχεδίου αποσάθρωσης εργασιακών, μισθολογικών, ασφαλιστικών - συνταξιοδοτικών, συλλογικών και κοινωνικών δικαιωμάτων από τη Μεταπολίτευση και έπειτα, εις βάρους των εργαζομένων και της Κοινωνίας.

Σε μια χώρα που η ανεργία έχει φτάσει στο 30% (των νέων στο 60!!!), η ελληνική κοινωνία φτωχοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς, το Κοινωνικό Κράτος καταρρέει κι ενώ είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν δεκαετίες υψηλών ρυθμών ανάπτυξης για να επιστρέψουμε - απλώς - στα προ κρίσης, επίπεδα, νέα μέτρα προωθούνται, οδηγώντας σε όλο και μεγαλύτερη ανεργία και εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας.

Η πολιτική των μνημονίων, της σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας, της πλήρους ισοπέδωσης της εργασίας, των απολύσεων και της ανεργίας, της δραματικής μείωσης εισοδημάτων, της ανατροπής των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, της διάλυσης του Κοινωνικού Κράτους, της Υγείας, της Παιδείας, των Δημοτικών Υπηρεσιών και της εκποίησης του Δημόσιου Πλούτου πρέπει να ανατραπεί.

Η ΠΟΓΕΔΥ μετά και από απόφαση της ΑΔΕΔΥ προχωρά σε Παναττική Στάση Εργασίας την Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013, από τις 12:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου (συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 12:30 μ.μ.) καθώς και σε νέα Γενική Πανελλαδική Απεργιακή Κινητοποίηση, με τις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, την ημέρα συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, συνεχίζοντας τον αγώνα των εργαζόμενων ενάντια στις πολιτικές των μνημονίων που εξακολουθούν να προωθούν Τρόικα και Συγκυβέρνηση.

Δηλώνει ότι:
Θα κλιμακώνει τον αγώνα όλων των Γεωτεχνικών εργαζομένων στο Δημόσιο για να μην περάσουν οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις.

Θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει  τον αγώνα για την ακύρωση των καταστροφικών πολιτικών των μνημονίων.
Θα συνεχίσει να καταβάλλει  κάθε δυνατή προσπάθεια συντονισμού της κοινής δράσης των εργαζόμενων στο Δημόσιο, των εργαζόμενων στον Ιδιωτικό Τομέα, των απασχολούμενων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, των ανέργων και των συνταξιούχων.
Θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για κοινή δράση με τα Συνδικάτα της Ευρώπης, ιδιαίτερα του Νότου.

Δίνουμε κοινό αγώνα, με στόχο την ανατροπή των πολιτικών του μνημονίου.

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

ΠΟΓΕΔΥ - Δελτίο τύπου - ενημέρωση για τη νέα ΚΑΠ

ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 26/6/2013 ενημέρωση στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα σχετικά με την πολιτική συμφωνία ανάμεσα σε Επιτροπή, Κοινοβούλιο και Συμβούλιο για την Κοινή Γεωργική Πολιτική της περιόδου 2014-2020. Στην ενημέρωση από την ΠΟΓΕΔΥ παρέστη το μέλος του Δ.Σ. Σωτ. Λαμπρόπουλος.

Από την ενημέρωση φάνηκε ότι η ΚΑΠ την ερχόμενη περίοδο θα κινηθεί σε όσα είχαν μέχρι τώρα συζητηθεί. Συγκεκριμένα θα υπάρξει αναλογική μείωση του μέρους του προϋπολογισμού που κατευθύνεται στα παλαιά μέλη προς όφελος των νέων μελών με στόχο καμία περιοχή να μην λαμβάνει κάτω από το 75% του κοινοτικού μέσου όρου. Για την χώρα μας αυτό μεταφράζεται σε μείωση περίπου 8% των συνολικών χρηματοδοτήσεων. Ειδικά για τους νέους αγρότες η συνδεδεμένη ενίσχυση θα είναι κατά 25% μεγαλύτερη για τα πρώτα πέντε χρόνια εγκατάστασης. Θα συνεχίσει να υπάρχει δυνατότητα συνδεδεμένων ενισχύσεων για καλλιέργειες που θα καθοριστούν με εθνικές αποφάσεις και ιδιαίτερα για τα πρωτεϊνούχα φυτά που κατευθύνονται ανάμεσα στα άλλα στην κτηνοτροφία. Όσον αφορά στην ζάχαρη θα υπάρξει τερματισμός των ποσοστώσεων ενώ για τα οινάμπελα θα υπάρξει πρόνοια για νέες άδειες κατά έτος σε ποσοστό ίσο με το 1% των υπαρχουσών για κάθε κράτος εκτάσεων.

Όσον αφορά στο πρασίνισμα αυτό θα συνδέεται με το 30% των άμεσων ενισχύσεων ενώ συνεχίζεται η εφαρμογή της πολλαπλής συμμόρφωσης. Στο πρασίνισμα θα περιλαμβάνονται (3) πρακτικές και συγκεκριμένα: α) διαφοροποίηση των καλλιεργειών ανάλογα με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, β) διατήρηση μόνιμων βοσκοτόπων και γ) διατήρηση του 5%, και στη συνέχεια του 7%, περιοχών οικολογικής εστίασης (π.χ. ακαλλιέργητες λωρίδες κ.α.) τα οποία όμως δεν αφορούν στις δενδρώδεις καλλιέργειες. Το πρασίνισμα θα αφορά εκμεταλλεύσεις πάνω από 150 στρέμματα και είναι ερωτηματικό τι θα συμβεί με τις μικρότερες.

Τέλος θα προχωρήσει η περιφεριοποίηση των ενισχύσεων η οποία τα επόμενα χρόνια θα οδηγήσει σε πλήρη κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων με σκοπό κανένας ενεργός αγρότης να μην λαμβάνει κάτω από το 60% του εθνικού μέσου όρου των ενισχύσεων τα επόμενα χρόνια. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την Ελληνική Κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. 

Το βάρος τώρα πέφτει στις εθνικές αποφάσεις και η ΠΟΓΕΔΥ καλεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αλλά και την κυβέρνηση να προχωρήσουν άμεσα σε διάλογο προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι δυσλειτουργίες, οι σκοπιμότητες κοντόφθαλμων πρακτικών και πολιτικών της προηγούμενης περιόδου, οι οποίες οδήγησαν τον πρωτογενή τομέα στην απαξίωση, στην εγκατάλειψη της υπαίθρου και τους αγρότες εισπράκτορες επιδοτήσεων μακριά από την παραγωγή.

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

ΕΛΓΟ Δήμητρα - Δελτία Αρδευτικών Αναγκών για το Νομό Χανίων

Το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων εκδίδει από τις 20/05/2013 και κάθε Δευτέρα, δελτία για τις αρδευτικές ανάγκες των καλλιεργειών της ελιάς, των εσπεριδοειδών και του αβοκάντο. Οι αγρότες του Νομού Χανίων μπορούν να ενημερώνονται για τα δελτία που εκδίδονται στη παρακάτω σελίδα.