Άνεργοι - Δημόσιοι υπάλληλοι - Ιδιώτες - Ιδιωτικοί υπάλληλοι - Συμβασιούχοι - Υποαπασχολούμενοι

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΑΜΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:
Με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας. Κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων» και τη συζήτηση που πρόκειται να διεξαχθεί θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:
  1. Ο τίτλος του Νομοσχεδίου κατά την άποψη μας έπρεπε να είναι: «Αρχή της επαγγελματικής αναρχίας. Κατάργηση και ισοπέδωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων».
  2. Η αγροτική ανάπτυξη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι προόδου κάθε προηγμένης χώρας ενώ εξασφαλίζει διατροφική επάρκεια και ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων. Ο ρόλος των Γεωτεχνικών, λόγω της επιστημονικής τους κατάρτισης, είναι βασικός στη διασφάλιση των παραπάνω. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως και η βούληση αυτών που το προωθούν, δε φαίνεται να υποστηρίζει μια τέτοια ανάπτυξη.
  3. Ο Γεωπονικός κλάδος δεν υπήρξε ποτέ κλειστό επάγγελμα. Η άδεια άσκησης επαγγέλματος ουσιαστικά διασφάλιζε τις ελάχιστες προϋποθέσεις (κυρίως επιστημονικές). Η κατάργησή της δεν αφαιρεί “αδικαιολόγητα προνόμια κλειστού επαγγέλματος” ενώ αντίθετα σε ορισμένους τομείς θα έπρεπε να υπάρχουν περαιτέρω προϋποθέσεις άσκησης επαγγέλματος (συνταγογράφηση γεωργικών φαρμάκων, ποιοτικός έλεγχος και ασφάλεια τροφίμων, παραγωγή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού και άλλα). Με το παρόν νομοσχέδιο καταστρατηγείται κάθε έννοια ελέγχου και ασφάλειας στη παραγωγική διαδικασία των αγροτικών προϊόντων και κατ' επέκταση στη δημόσια υγεία, δεδομένου ότι πλέον καταργούνται και οι υποτυπώδεις προϋποθέσεις που θα έπρεπε να ορίζονται στα επαγγελματικά μας δικαιώματα.
  4. Τα επαγγελματικά δικαιώματα δε θεωρούμε ότι θεσπίστηκαν “ελαφρά τη καρδία”, αλλά υπήρξαν ουσιαστικοί λόγοι, άσχετα αν αργότερα για συντεχνιακούς ή άλλους σκοπούς διαφοροποιήθηκαν, όχι πάντα προς το δημόσιο συμφέρον. Κατά συνέπεια η κατάργηση τους, που για τον κλάδο μας σημαίνει την κατάργηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος του ΓΕΩΤΕΕ, βαθαίνει την απαξίωση του Γεωπόνου και τελικά την υποβάθμιση ολόκληρου του αγροτικού τομέα. Το “άνοιγμα” του επαγγέλματος σε μη επιστημονικά καταρτισμένους εγγυμονεί κινδύνους τόσο για την δημόσια ασφάλεια, την αγροτική παραγωγή, όσο και για την εθνική οικονομία γενικότερα.
  5. Η παρούσα επιστολή απευθύνεται προς το ΓΕΩΤΕΕ, ΠΟΣΓ, ΠΕΓΔΥ, το ΥΑΑΤ, στα ΜΜΕ, την Περιφέρεια Κρήτης, τους Βουλευτές και λοιπούς άρχοντες του Νομού.

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ να ισχύσει το ρητό “είσαι ότι δηλώσεις”. Θα πρέπει να θεσπιστούν ξεκάθαρα επαγγελματικά δικαιώματα από το αρμόδιο υπουργείο αντί να μας φέρνει αντιμέτωπους με κάθε «αυτοδίδακτο Γεωτεχνικό» ή απόφοιτο άλλων σχολών ή κολεγίων. Από εδώ και πέρα κάθε παράλογη ενέργεια θα μας βρίσκει ΔΥΝΑΜΙΚΑ απέναντι.
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Συνεδρίαση του ΔΣ

Την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011 στις 20:00 στα γραφεία του ΓΕΩΤΕΕ στη λ. Δημοκρατίας, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του ΔΣ του συλλόγου με θέματα ημερήσιας διάταξης τη φημολογούμενη κατάργηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος και τη γενικότερη απαξίωση του Γεωπονικού κλάδου, και φυσικά την έλλειψη επικοινωνίας εκ μέρους της ΠΟΣΓ...

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Υπόμνημα της ΠΕΑΣΓΕ προς το ΥΠΑΑΤ για τον ΕΛΓΑ...

Αθήνα, 17-01-2011              
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Το Δ.Σ. της Π.Ε.Α.Σ.ΓΕ. σήμερα 17/1/2011 έλαβε απόφαση να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ. για τις θέσεις της και να ζητήσει τα εξής:

Να αποσυρθεί το άρθρο 13 του πολυνόμοσχεδίου για τον ΕΛΓΑ που αφορά τους εκτιμητές και προβλέπει ότι το εκτιμητικό έργο του ΕΛΓΑ δε θα καλύπτεται από συμβασιούχους Γεωπόνους μέσω ΑΣΕΠ, αλλά από «Πίνακα Κατάταξης Πιστοποιημένων Εμπειρογνωμόνων» μετά από απόφαση του ΔΣ του ΕΛΓΑ. Ο πίνακας αυτός θα καταρτίζεται ετησίως από το ΓΕΩΤΕΕ και μπορεί να περιλαμβάνει -πέραν των φυσικών προσώπων- και εταιρείες. Η απόφαση αυτή είναι ένα συντριπτικό χτύπημα στο πτυχίο και το δικαίωμά μας στην εργασία.
Θεωρούμε ότι οι συμβασιούχοι Γεωπόνοι επί χρόνια αποτελούσαν ουσιώδες συστατικό του ΕΛΓΑ και εκτελούσαν με αυταπάρνηση, αποτελεσματικά και με αίσθημα καθήκοντος το μεγαλύτερο μέρος του εκτιμητικού του έργου. Ουδέποτε τέθηκε θέμα αμφισβήτησης της επαγγελματικής τους επάρκειας μιας και οι απόφοιτοι των ελληνικών Γεωπονικών Πανεπιστημίων κατατάσσονται πανευρωπαϊκά στους κορυφαίους της κατηγορίας τους.
Η κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια ως αντιπολίτευση, καταδίκαζε τις συμβάσεις έργου που σύναπτε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ως αντεργατικές, αδιαφανείς που υποβιβάζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Σήμερα, επανέρχεται με τελείως αντίθετη διάθεση, την εγκαθίδρυση δηλαδή των συμβάσεων έργου σαν βασικό εργασιακό μοντέλο. Εισάγει για πρώτη φορά το θεσμό του εργολάβου – Γεωπόνου ο οποίος δε θα μπορεί να συνεργαστεί ούτε και θα υπόκειται στις εντολές των προϊσταμένων του, χωρίς να διασφαλίζεται η σχέση του με τους ελεγχόμενους και συνεπώς η αξιοπιστία των εκτιμήσεων.
Ως επιπλέον αποτέλεσμα αυτού του νομοσχεδίου είναι η ανεργία εκατοντάδων συναδέλφων που εργάζονταν στον ΕΛΓΑ σαν μοναδική επαγγελματική τους διέξοδο γεγονός που έρχεται να προστεθεί στην γιγαντωμένη ανεργία του κλάδου στον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα . Πιο συγκεκριμένα, ακόμα και σήμερα και παρά τις αυξημένες ανάγκες σε εποχικό προσωπικό εξαιτίας των εκτεταμένων  ζημιών στη φυτική παραγωγή δεν έχουν προκηρυχθεί επαρκείς θέσεις συμβασιούχων – Γεωπόνων ορισμένου χρόνου στον ΕΛΓΑ (προκηρύχθηκαν 100 θέσεις συμβασιούχων Γεωπόνων αντί τουλάχιστον 600 που απαιτούνται). Αντ’ αυτού καλύπτει τις ανάγκες του με μετακινήσεις υπαλλήλων από άλλες Υπηρεσιακές Μονάδες και Οργανισμούς, τις οποίες αφήνει κενές.
Όμοια είναι η κατάσταση και στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η χώρα κινδυνεύει για μία ακόμα φορά να πληρώσει υπέρογκα πρόστιμα λόγω μη έγκαιρων και εσφαλμένων ελέγχων από ανειδίκευτους υπαλλήλους, γεγονός που χρόνια η Ένωσή μας επισημαίνει. Από καιρό είναι απόλυτα γνωστό  το ελεγκτικό έργο που καλείται να εκτελέσει φέτος ο ΟΠΕΚΕΠΕ και παρόλα αυτά δεν έχουν προκηρυχθεί οι αντίστοιχες θέσεις συμβασιούχων Γεωπόνων. Έτσι, ο οργανισμός καλύπτει τις ανάγκες του με μετακίνηση προσωπικού από άλλες Υπηρεσίες, ακόμα και από τον υποστελεχωμένο ΕΛΓΑ.
Συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα των συναδέλφων που προσλήφθηκαν μετά από θετική γνωμοδότηση του ΑΣΕΠ και ζητούμε:
α) οι κανόνες του ΑΣΕΠ να είναι δεσμευτικοί, η εμπλοκή του να είναι νομικά ισχυρή και όχι τυπική, ώστε να εκλείψουν φαινόμενα που διογκώθηκαν στην προηγούμενη τετραετία της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Να υλοποιηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις – προτάσεις του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά στην αξιοκρατία, με λίγα λόγια ΑΣΕΠ σε όλους τους διαγωνισμούς όπου το δημόσιο μετέχει έστω και κατ’ ελάχιστο ποσοστό ιδιοκτησίας, σε όλους τους οργανισμούς, ΝΠΙΔ του Υπουργείου, αλλά και ευρύτερα. Ο θεσμός της αιτιολογικής έκθεσης απαιτούμενων προσόντων να ενεργοποιηθεί ουσιαστικά.
β) Να τεθεί οριστικό τέλος στα πρόσφατα φαινόμενα ανταλλαγής εργαζομένων μεταξύ Δημόσιων Οργανισμών και υπηρεσιακών μονάδων. Οι εργαζόμενοι, εφόσον προσληφθούν δεν υποχρεούνται σε καμία περίπτωση να αλλάξουν έδρα και φύση εργασίας και βεβαίως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η χρήση απειλής απόλυσης σε περίπτωση μη συμμόρφωσης από πλευράς εργαζομένων.
Να καλύπτονται οι ανάγκες των υπηρεσιών με προκηρύξεις μόνιμων θέσεων και συμβάσεων ορισμένου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ, ώστε να είναι δυνατή η άρτια και σωστή εκτέλεση του έργου των υπηρεσιών και των οργανισμών του ΥΠ.Α.Α.Τ.

Για το Δ.Σ
Ο Πρόεδρος 
Βαρούνης Τάσος

Η Γραμματέας 
Ζούβελου Σταυρούλα